Domowe pomidory pelati - przepis na pomidory we własnym soku
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Domowe pomidory pelati to idealna baza do sosów i zup. Łatwe do przygotowania, bez konserwantów, z pomidorów, które kuszą smakiem i aromatem. Do przygotowania domowych pelati warto wykorzystać pomidory z końca sezonu - o mocno skondensowanym smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 kg drobnych twardych, ale dojrzałych pomidorów,
- 2 kg większych dojrzałych pomidorów
- 8 dag soli,
- 5 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Małe pomidory nakłuć ostrym patyczkiem lub grubą igłą i ułożyć w umytych i wyparzonych słoikach.
- Większe pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na części i rozgotować pod przykryciem.
- Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito lub zblendować, doprawić solą i cukrem.
- Przecier zagotować, gorącym zalać pomidory w słoikach. Pasteryzować przez 20-25 minut.