Pikantna zapiekanka z pieczarkami i amarantusem

2021-03-29
Zapiekanka z pieczarkami i amarantusem
Autor: Shutterstock Zapiekanka z pieczarkami i amarantusem.
łatwy
30 min
4

Ziarna amarantusa - jednej z najzdrowszych roślin - doskonale nadają się do przyrządzania smakowitych i pożywnych dań. Wypróbuj nasz przepis na pikantną zapiekankę z pieczarkami i ziarnami szarłatu.

SKŁADNIKI

  • 200 g ziaren amarantusa
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag pieczarek
  • 3 jajka
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 100 ml mleka
  • tarty parmezan
  • 2 łyżeczki tymianku i bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj ziarna amarantusa w wodzie z dodatkiem liścia laurowego (1 część ziaren na 3 części wody).
  • Posiekaj cebule i podsmaż. Pieczarki pokrój w plastry, dodaj do cebuli i duś na małym ogniu ok. 5 minut. Przypraw ziołami, solą i pieprzem.
  • Przełóż do żaroodpornego naczynia połowę ugotowanych ziaren. Wyłóż pieczarki z cebulą. Przykryj resztą ziaren.
  • Zmiksuj jajka, śmietanę i mleko. Sosem polej zapiekankę. Posyp parmezanem. Piecz w piekarniku ok. 30 minut.