Pikantna zapiekanka z pieczarkami i amarantusem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ziarna amarantusa - jednej z najzdrowszych roślin - doskonale nadają się do przyrządzania smakowitych i pożywnych dań. Wypróbuj nasz przepis na pikantną zapiekankę z pieczarkami i ziarnami szarłatu.
SKŁADNIKI
- 200 g ziaren amarantusa
- 1,5 szklanki wody
- 1 liść laurowy
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 30 dag pieczarek
- 3 jajka
- 100 ml słodkiej śmietany
- 100 ml mleka
- tarty parmezan
- 2 łyżeczki tymianku i bazylii
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj ziarna amarantusa w wodzie z dodatkiem liścia laurowego (1 część ziaren na 3 części wody).
- Posiekaj cebule i podsmaż. Pieczarki pokrój w plastry, dodaj do cebuli i duś na małym ogniu ok. 5 minut. Przypraw ziołami, solą i pieprzem.
- Przełóż do żaroodpornego naczynia połowę ugotowanych ziaren. Wyłóż pieczarki z cebulą. Przykryj resztą ziaren.
- Zmiksuj jajka, śmietanę i mleko. Sosem polej zapiekankę. Posyp parmezanem. Piecz w piekarniku ok. 30 minut.