Ziemniaczana zapiekanka szwajcarska

2021-03-29
zapiekianka_ziemniaczana
Autor: Shutterstock, Shutterstock Zapiekane ziemniaki w plasterkach to pyszne danie lub wykwintny dodatek
łatwy
30 min
4

Zapiekanki uważane są za proste obiadowe dania, są jednak i takie, które mogą uchodzić za wykwintne dodatki do dania głównego na przyjęciu. Należy do nich szwajcarska zapiekanka ziemniaczane. I chociaż bazuje ona na ziemniakach, wygląda pięknie i smakuje wyśmienicie.

 

SKŁADNIKI

  • 20 dag pokrojonych szalotek
  • 2 dag masła
  • 75 dag ziemniaków
  • 10 dag startego sera gruyer
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml wody
  • 150 ml śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szalotki podsmażyć na maśle.
  • Obrać ziemniaki, pokroić w plasterki.
  • Formę posmarować tłuszczem, ułożyć warstwami ziemniaki, cebulę i ser.
  • Posolić i popieprzyć, wlać wino z wodą.
  • Przykryć folią i piec 50 minut.
  • Zdjąć folię, zalać śmietaną, zapiec na złoty kolor.
Redakcja
więcej