Ziemniaczana zapiekanka szwajcarska
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zapiekanki uważane są za proste obiadowe dania, są jednak i takie, które mogą uchodzić za wykwintne dodatki do dania głównego na przyjęciu. Należy do nich szwajcarska zapiekanka ziemniaczane. I chociaż bazuje ona na ziemniakach, wygląda pięknie i smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 20 dag pokrojonych szalotek
- 2 dag masła
- 75 dag ziemniaków
- 10 dag startego sera gruyer
- 100 ml białego wina
- 100 ml wody
- 150 ml śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szalotki podsmażyć na maśle.
- Obrać ziemniaki, pokroić w plasterki.
- Formę posmarować tłuszczem, ułożyć warstwami ziemniaki, cebulę i ser.
- Posolić i popieprzyć, wlać wino z wodą.
- Przykryć folią i piec 50 minut.
- Zdjąć folię, zalać śmietaną, zapiec na złoty kolor.