Zapiekane naleśniki z mięsem i grzybami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zapiekane naleśniki z mięsem i grzybami to oszczędne danie na ciepło. Łatwo dostępne i tanie składniki sprawdzają się, gdy zasoby portfela na wyczerpaniu. Zapiekane naleśniki to odżywcze danie, w którym zakocha się wasza cała rodzina.
Gotują, testują i piszą dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 16 naleśników przygotowanych wg przepisu na naleśniki idealne
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- 200 g pieczarek lub innych grzybów jadalnych
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 200 g żółtego sera
- sól i pieprz
- masło do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Naleśniki usmażyć według przepisu na naleśniki idealne.
- Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż nieco stracą ze swej objętości lub lekko się zrumienią.
- Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać mięso i często mieszając, smażyć aż mięso się zetnie.
- Posolić i popieprzyć do smaku, dodać połowę startego sera i wymieszać.
- Na każdym naleśniku położyć porcję farszu, rozsmarować, zwinąć.
- Naleśniki przekroić na trzy części.
- Naczynie do zapiekania posmarować masłem, ułożyć naleśnik na sztorc, czyli pionowo, przecięciem do góry. Posypać startym serem.
- Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać do lekkiego zrumienienia.