Zapiekane naleśniki z mięsem i grzybami

2021-03-29
Naleśniki z mięsem i grzybami
Autor: Shutterstock Zapiekane naleśniki z mięsem pachną kusząco i smakują niebiańsko
łatwy
30 min
4

Zapiekane naleśniki z mięsem i grzybami to oszczędne danie na ciepło. Łatwo dostępne i tanie składniki sprawdzają się, gdy zasoby portfela na wyczerpaniu. Zapiekane naleśniki to odżywcze danie, w którym zakocha się wasza cała rodzina. 


Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 16 naleśników przygotowanych wg przepisu na naleśniki idealne
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 200 g pieczarek lub innych grzybów jadalnych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  • masło do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Naleśniki usmażyć według przepisu na naleśniki idealne.
  • Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce. 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż nieco stracą ze swej objętości lub lekko się zrumienią.
  • Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
  • Dodać mięso i często mieszając, smażyć aż mięso się zetnie. 
  • Posolić i popieprzyć do smaku, dodać połowę startego sera i wymieszać.
  • Na każdym naleśniku położyć porcję farszu, rozsmarować, zwinąć. 
  • Naleśniki przekroić na trzy części.
  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem, ułożyć naleśnik na sztorc, czyli pionowo, przecięciem do góry. Posypać startym serem.
  • Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać do lekkiego zrumienienia. 
Redakcja
więcej