Wytrawne ciasteczka z parmezanem - przepyszny dodatek do piwa i wina!

Wytrawne ciasteczka z parmezanem - przepyszny dodatek do piwa i wina!
Autor: Shutterstock Wytrawne ciasteczka z parmezanem można ozdobić gałązkami i liśćmi świeżych ziół
łatwy
30 min
4

Wytrawne ciasteczka z parmezanem to pyszne domowe bawimordki, idealny dodatek  do piwa lub wina. Smakują też doskonale z domowymi dipami.

SKŁADNIKI

  • 200 g startego sera parmezan
  • 110 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 220 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka rozmarynu albo dowolnych ulubionych ziół

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do miski z mąką wymieszaną z solą, pieprzem i przyprawami. Posiekać nożem, aż do uzyskania czegoś w rodzaju kruszonki.
  • Dodać ser i jajko, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować, wycinać dowolne kształty ciastek. Można też utoczyć z cista wałek i odcinać plasterki.  Ciasteczka można posypać przyprawami albo świeżymi ziołami.
  • Piec w temperaturze 170°C, do zrumienienia.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej