Wytrawne ciasteczka z parmezanem - przepyszny dodatek do piwa i wina!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wytrawne ciasteczka z parmezanem to pyszne domowe bawimordki, idealny dodatek do piwa lub wina. Smakują też doskonale z domowymi dipami.
SKŁADNIKI
- 200 g startego sera parmezan
- 110 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 220 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka rozmarynu albo dowolnych ulubionych ziół
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do miski z mąką wymieszaną z solą, pieprzem i przyprawami. Posiekać nożem, aż do uzyskania czegoś w rodzaju kruszonki.
- Dodać ser i jajko, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować, wycinać dowolne kształty ciastek. Można też utoczyć z cista wałek i odcinać plasterki. Ciasteczka można posypać przyprawami albo świeżymi ziołami.
- Piec w temperaturze 170°C, do zrumienienia.