Tarta ze szparagami i kozim serem

2021-03-29
Tarta ze szparagami i kozim serem
Autor: Shutterstock Kruche ciasto maślane, subtelne nadzienie i pyszne szparagi to trio doskonałe
łatwy
30 min
4

Wiosną szparagi smakują najlepiej! Polane sklarowanym masłem. Oprószone parmezanem. Owinięte cienkimi plasterkami szynki. Nie masz więcej pomysłów na szparagi? Oto i on - wytrawna tarta ze szparagami i serem. Jak zrobić tartę ze szparagami i kozim serem?

 

Polecamy także: Szparagi - właściwości i wartości odżywcze białych i zielonych szparagów

SKŁADNIKI

  • 25 dag świeżych zielonych szparagów
  • 25 dag gotowego ciasta kruchego
  • 20 dag koziego sera
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2,5 dag posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona cebula (obrana i posiekana)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy lub blacie. Wyłóż nim formę do pieczenia tarty o średnicy około 24 cm (najlepiej taką z wyjmowanym dnem) lub podłużną. Widelcem nakłuj gęsto ciasto. Włóż na kwadrans do lodówki
  • Wyłóż ciasto pergaminem lub aluminiową folią. Obciąż ziarenkami fasoli. Przez 15 minut piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Usuń pergamin i fasolę. Piecz kolejny kwadrans.
  • Ugotowane w osolonej wodzie szparagi (wcześniej umyte, obrane, bez zdrewniałych końców), pokrój na kawałki.
  • Przysmaż oliwę. Gdy zmięknie i się zeszkli, przełóż ją na podpieczone ciasto. Dodaj szparagi oraz orzechy.
  • Ser, jajka i śmietanę zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Wylej na ciasto.
  • Całość piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 15-25 minut. Farsz powinien się ściąć i przyrumienić.
  • Serwuj na ciepło lub zimno