Tarta ze szparagami i kozim serem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wiosną szparagi smakują najlepiej! Polane sklarowanym masłem. Oprószone parmezanem. Owinięte cienkimi plasterkami szynki. Nie masz więcej pomysłów na szparagi? Oto i on - wytrawna tarta ze szparagami i serem. Jak zrobić tartę ze szparagami i kozim serem?
Polecamy także: Szparagi - właściwości i wartości odżywcze białych i zielonych szparagów
SKŁADNIKI
- 25 dag świeżych zielonych szparagów
- 25 dag gotowego ciasta kruchego
- 20 dag koziego sera
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany
- 2,5 dag posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona cebula (obrana i posiekana)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy lub blacie. Wyłóż nim formę do pieczenia tarty o średnicy około 24 cm (najlepiej taką z wyjmowanym dnem) lub podłużną. Widelcem nakłuj gęsto ciasto. Włóż na kwadrans do lodówki
- Wyłóż ciasto pergaminem lub aluminiową folią. Obciąż ziarenkami fasoli. Przez 15 minut piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Usuń pergamin i fasolę. Piecz kolejny kwadrans.
- Ugotowane w osolonej wodzie szparagi (wcześniej umyte, obrane, bez zdrewniałych końców), pokrój na kawałki.
- Przysmaż oliwę. Gdy zmięknie i się zeszkli, przełóż ją na podpieczone ciasto. Dodaj szparagi oraz orzechy.
- Ser, jajka i śmietanę zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Wylej na ciasto.
- Całość piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 15-25 minut. Farsz powinien się ściąć i przyrumienić.
- Serwuj na ciepło lub zimno