Tarta z trzema serami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Tarta - francuski wypiek, który bardzo szybko odnalazł się w polskiej kuchni. Podajemy przepis na tartę z trzema serami. Ser z niebieską pleśnią, kozi oraz dojrzały guyère – oto najważniejsze składniki, które tworzą smaczne danie. Pyszne maślane ciasto można przygotować samemu lub użyć surowe ciasto kruche ze sklepu.
SKŁADNIKI
- 150 g masła oraz mały kawałek do przygotowania formy
- 300 g mąki
- szczypta soli
- trochę ciepłej wody
- 100 g wędzonego boczku
- 3 jajka
- 250 ml śmietany
- 200 g sera z niebieską pleśnią
- 150 g miękkiego sera koziego
- 100 g sera guyère lub innego dojrzałego i bardzo tłustego sera żółtego
- pół pęczka szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę posiekać z masłem i szczyptą soli, aż utworzą się okruchy. Dodać 1 lub 2 łyżki wody, zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię i schładzać w lodówce przez 30 minut.
- Rozwałkować i wylepić nim formę posmarowaną masłem.
- Boczek zrumienić na patelni, odstawić.
- Jajka roztrzepać ze śmietanką, dodać smażony boczek, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Na cieście układać naprzemiennie plasterki serów. Zalać mieszaniną jajek i śmietany.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 30 minut, aż wierzch się zrumieni.
- Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Tarta jest pyszna na ciepło i na zimno.