Tarta z trzema serami

2021-03-29
Tarta z trzema serami
Autor: Shutterstock Delikatne ciasto i wyśmienite kremowe nadzienie
łatwy
30 min
4

Tarta - francuski wypiek, który bardzo szybko odnalazł się w polskiej kuchni. Podajemy przepis na tartę z trzema serami. Ser z niebieską pleśnią, kozi oraz dojrzały guyère – oto najważniejsze  składniki, które tworzą smaczne danie. Pyszne maślane ciasto można przygotować samemu lub użyć surowe ciasto kruche ze sklepu. 

SKŁADNIKI

  • 150 g masła oraz mały kawałek do przygotowania formy
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • trochę ciepłej wody
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany
  • 200 g sera z niebieską pleśnią
  • 150 g miękkiego sera koziego
  • 100 g sera guyère lub innego dojrzałego i bardzo tłustego sera żółtego
  • pół pęczka szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę posiekać z masłem i szczyptą soli, aż utworzą się okruchy. Dodać 1 lub 2 łyżki wody, zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię i schładzać w lodówce przez 30 minut.
  • Rozwałkować i wylepić nim formę posmarowaną masłem.
  • Boczek zrumienić na patelni, odstawić. 
  • Jajka roztrzepać ze śmietanką, dodać smażony boczek, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. 
  • Na cieście układać naprzemiennie plasterki serów. Zalać mieszaniną jajek i śmietany. 
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 30 minut, aż wierzch się zrumieni. 
  • Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
  • Tarta jest pyszna na ciepło i na zimno. 
Redakcja
więcej