Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką

Do tego dania nie potrzeba wiele umiejętności, czasu i składników. Wystarczy wszystko pokroić, wstawić do piekarnika i gotowe. Nigdy zapiekanka nie była tak łatwa i tak pyszna. Tak przygotowany ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką to świetne danie obiadowe lub ciepła kolacja. W sam raz dla zabieganych i zestresowanych.
150 g ryżu długoziarnistego
2 czerwone papryki
150 g gotowanej szynki
100 g mrożonego groszku
3 jajka (wielkość M)
200 g kwaśnej śmietany
80 g Gouda co najmniej 45% tłuszczu
do smaku: sól, pieprz, papryka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przekrój paprykę na pół, usuń białe gniazda nasienne. Następnie opłucz strąki, osusz i pokrój w kostkę. Pokrój również szynkę.
Odcedź ryż na sicie. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę papryką, groszkiem i kostkami szynki. Naprzemiennie umieść w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
Jajka ubij widelcem i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Tą miksturą polej ryż w naczyniu. Zetrzyj goudę i posyp wierzch zapiekanki.
Wstaw do piekarnika do 200°C (180°C z termoobiegiem) i piecz przez około 35 minut.
Przed podaniem posyp zapiekankę natką pietruszki i podawaj od razu.