Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką

Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Do tego dania nie potrzeba wiele umiejętności, czasu i składników. Wystarczy wszystko pokroić, wstawić do piekarnika i gotowe. Nigdy zapiekanka nie była tak łatwa i tak pyszna. Tak przygotowany ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką to świetne danie obiadowe lub ciepła kolacja. W sam raz dla zabieganych i zestresowanych. 

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Składniki

150 g ryżu długoziarnistego

2 czerwone papryki

150 g gotowanej szynki

100 g mrożonego groszku

3 jajka (wielkość M)

200 g kwaśnej śmietany

80 g Gouda co najmniej 45% tłuszczu

do smaku: sól, pieprz, papryka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przekrój paprykę na pół, usuń białe gniazda nasienne. Następnie opłucz strąki, osusz i pokrój w kostkę. Pokrój również szynkę.

Odcedź ryż na sicie. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę papryką, groszkiem i kostkami szynki. Naprzemiennie umieść w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.

Jajka ubij widelcem i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Tą miksturą polej ryż w naczyniu. Zetrzyj goudę i posyp wierzch zapiekanki.

Wstaw do piekarnika do 200°C (180°C z termoobiegiem) i piecz przez około 35 minut.

Przed podaniem posyp zapiekankę natką pietruszki i podawaj od razu.

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE