Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Do tego dania nie potrzeba wiele umiejętności, czasu i składników. Wystarczy wszystko pokroić, wstawić do piekarnika i gotowe. Nigdy zapiekanka nie była tak łatwa i tak pyszna. Tak przygotowany ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką to świetne danie obiadowe lub ciepła kolacja. W sam raz dla zabieganych i zestresowanych.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
SKŁADNIKI
- 150 g ryżu długoziarnistego
- 2 czerwone papryki
- 150 g gotowanej szynki
- 100 g mrożonego groszku
- 3 jajka (wielkość M)
- 200 g kwaśnej śmietany
- 80 g Gouda co najmniej 45% tłuszczu
- do smaku: sól, pieprz, papryka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przekrój paprykę na pół, usuń białe gniazda nasienne. Następnie opłucz strąki, osusz i pokrój w kostkę. Pokrój również szynkę.
- Odcedź ryż na sicie. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę papryką, groszkiem i kostkami szynki. Naprzemiennie umieść w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
- Jajka ubij widelcem i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Tą miksturą polej ryż w naczyniu. Zetrzyj goudę i posyp wierzch zapiekanki.
- Wstaw do piekarnika do 200°C (180°C z termoobiegiem) i piecz przez około 35 minut.
- Przed podaniem posyp zapiekankę natką pietruszki i podawaj od razu.