Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką

Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Do tego dania nie potrzeba wiele umiejętności, czasu i składników. Wystarczy wszystko pokroić, wstawić do piekarnika i gotowe. Nigdy zapiekanka nie była tak łatwa i tak pyszna. Tak przygotowany ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką to świetne danie obiadowe lub ciepła kolacja. W sam raz dla zabieganych i zestresowanych. 

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

SKŁADNIKI

  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 2 czerwone papryki
  • 150 g gotowanej szynki
  • 100 g mrożonego groszku
  • 3 jajka (wielkość M)
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 80 g Gouda co najmniej 45% tłuszczu
  • do smaku: sól, pieprz, papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Przekrój paprykę na pół, usuń białe gniazda nasienne. Następnie opłucz strąki, osusz i pokrój w kostkę. Pokrój również szynkę.
  • Odcedź ryż na sicie. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę papryką, groszkiem i kostkami szynki. Naprzemiennie umieść w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
  • Jajka ubij widelcem i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Tą miksturą polej ryż w naczyniu. Zetrzyj goudę i posyp wierzch zapiekanki.
  • Wstaw do piekarnika do 200°C (180°C z termoobiegiem) i piecz przez około 35 minut.
  • Przed podaniem posyp zapiekankę natką pietruszki i podawaj od razu.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej