Mini pizze z bakłażana: przekąska na imprezę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Mini pizze z bakłażana to idealna przekąska na imprezę w domu lub w ogrodzie. Mini pizze zaostrzają apetyt na więcej. Podajcie je na początku towarzyskiego spotkania. Można je jeść na ciepło lub na zimno. Świetnie pasują do lekki koktajli na bazie piwa lub wina. Są po prostu pyszne!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2-4 bakłażany
- 300 g drobnych pomidorów koktajlowych
- 1 garść świeżych liści bazylii
- 2 kule świeżej mozzarelli
- olej lub oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany pokroić na plastry grubości nie większej niż 1 cm.
- Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ponacinać ich powierzchnie w kratkę. Każdy plaster skropić łyżeczka oleju lub oliwy.
- Blachę z bakłażanami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C z termoobiegiem na 15 minut.
- W tym czasie pomidory grubo posiekać.
- Liście bazylii zrolować i pokroić na paseczki. Dodać do pomidorów. Wymieszać.
- Pomidory posolić i popieprzyć do smaku.
- Mozzarellę pokroić na tyle plasterków, ile jest plastrów bakłażana.
- Na każdym podpieczonym plastrze bakłażana kłaść porcję pomidorów i przykrywać plastrem sera.
- Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia sera.
- Podawać na ciepło lub na zimno.