Francuska zapiekanka z ziemniaków i sera pleśniowego: pożywniejszej i smaczniejszej nie znajdziecie

Francuska zapiekanka z ziemniaków i sera pleśniowego: pożywniejszej i smaczniejszej nie znajdziecie
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem pleśniowym
łatwy
20 min
4

Tartiflette z francuskiej Sabaudii to pieczone razem ziemniaki, boczek, cebula, odrobina śmietanki oraz pleśniowy ser reblochon. Świetnie smakuje także z camembertem, czy brie. Swojskie ziemniaki w tej zapiekance rozkosznie rozgrzewają i świetnie poprawiają nastrój. Idealne na chłodniejszą porę! 

Więcej niebanalnych przepisów na pieczone ziemniaki:

Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie

Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie: pyszne i niskokaloryczne

Zapiekanka z wiórków ziemniaczanych: bezbłędny przepis na sycący placek z ziemniaków 

Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto

I jeszcze więcej przepisów w Zapiekanki ziemniaczane - 22 przepisy na zapiekanki z ziemniaków

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków przeznaczonych do pieczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g cebuli
  • 200 g bekonu lub surowego boczku wędzonego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 ser reblochon de Savoie o wadze około 450 g lub 2 serki camembert
  • 200 ml śmietanki 12-18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nieobrane ziemniaki zalej wodą i gotuj 15 minut od chwili zawrzenia. Nie powinny być rozgotowanej. Odcedź i przestudź. Następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę o boku 2 cm lub na plasterki od grubości 1/2 cm.
  • Cebulę pokrój na krążki, czosnek posiekaj. Boczek lub bekon pokrój w słupki.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i zrumień go.
  • Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  • Dodaj plastry ziemniaków, przypraw solą i pieprzem. Smaż mieszając przez około 5 minut.
  • Rozgrzej piekarnika do 200°C. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem.
  • Zdejmij patelnię z ognia, dodaj do ziemniaków śmietanę i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Wymieszaj.
  • Ziemniaki rozłóż w naczyniu do zapiekania.
  • Ser przetnij poziomo na dwa krążki.
  • Krążki sera ułóż na ziemniakach przecięciem do dołu, a skórką do góry. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
  • Piecz na środkowej półce w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż ser się rozpuści, a skórka zarumieni.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Podawaj z zieloną sałatą.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej