Francuska zapiekanka z ziemniaków i sera pleśniowego: pożywniejszej i smaczniejszej nie znajdziecie
2020-09-17
łatwy
20 min
4
Tartiflette z francuskiej Sabaudii to pieczone razem ziemniaki, boczek, cebula, odrobina śmietanki oraz pleśniowy ser reblochon. Świetnie smakuje także z camembertem, czy brie. Swojskie ziemniaki w tej zapiekance rozkosznie rozgrzewają i świetnie poprawiają nastrój. Idealne na chłodniejszą porę!
Więcej niebanalnych przepisów na pieczone ziemniaki:
Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie
Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie: pyszne i niskokaloryczne
Zapiekanka z wiórków ziemniaczanych: bezbłędny przepis na sycący placek z ziemniaków
Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto
I jeszcze więcej przepisów w Zapiekanki ziemniaczane - 22 przepisy na zapiekanki z ziemniaków
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków przeznaczonych do pieczenia
- 1 ząbek czosnku
- 200 g cebuli
- 200 g bekonu lub surowego boczku wędzonego
- 4 łyżki oleju
- 1 ser reblochon de Savoie o wadze około 450 g lub 2 serki camembert
- 200 ml śmietanki 12-18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nieobrane ziemniaki zalej wodą i gotuj 15 minut od chwili zawrzenia. Nie powinny być rozgotowanej. Odcedź i przestudź. Następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę o boku 2 cm lub na plasterki od grubości 1/2 cm.
- Cebulę pokrój na krążki, czosnek posiekaj. Boczek lub bekon pokrój w słupki.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i zrumień go.
- Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj plastry ziemniaków, przypraw solą i pieprzem. Smaż mieszając przez około 5 minut.
- Rozgrzej piekarnika do 200°C. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj do ziemniaków śmietanę i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Wymieszaj.
- Ziemniaki rozłóż w naczyniu do zapiekania.
- Ser przetnij poziomo na dwa krążki.
- Krążki sera ułóż na ziemniakach przecięciem do dołu, a skórką do góry. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
- Piecz na środkowej półce w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż ser się rozpuści, a skórka zarumieni.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Podawaj z zieloną sałatą.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?