Cudowne pieczone pierogi jogurtowe z fetą i koperkiem - doskonałe na ciepło i na zimno

Cudowne pieczone pierogi jogortowe z fetą i koperkiem - doskonałe na ciepło i na zimno
Autor: Shutterstock Pieczone pierożki z serem to świetna przekąska na seans telewizyjny lub sportową transmisję
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Pieczone pierogi jogurtowe z fetą i koperkiem  są proste do przygotowania, choć jak to z pierogami bywa, nieco czasochłonne. Za to doskonale smakują na ciepło i na zimno, nie są bardzo kaloryczne i nadają się na przekąskę na telewizyjny maraton albo na imprezę.

SKŁADNIKI

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • nadzienie:
  • 250 g pokruszonego prawdziwego sera feta
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
  • 1 łyżka świeżej posiekanej mięty (jeśli  jej nie lubisz, możesz ją zastąpić szczypiorkiem)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę i jogurt, z niewielkim dodatkiem soli zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  • Z podanych składników przygotowujemy farsz - kruszymy fetę palcami lub widelcem, dodajemy parmezan, jajka, zieleninę i przyprawy (uwaga na sól, bo feta jest serem słonym) i starannie mieszamy.
  • Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość 3 mm. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierożków, dociskając widelcem.
  • Wierzch pierożków smarujemy rozbełtanym jajkiem, możemy je też posypać sezamem lub czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut - do lekkiego zrumienienia.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej