Mirtówka: przepis na nalewkę mirtową z Sardynii

2021-03-29
Mirtówka: przepis na nalewkę mirtową z Sardynii
Autor: Shutterstock Nalewka na mircie doskonale smakuje w leniwe popołudnia
łatwy
0 min
4

Mirtówka, czyli nalewka mirtowa to niezwykle aromatyczny trunek rodem z Sardynii. Nalewka na mircie ma niezwykły smak i aromat.  Owoce mirtu (ciemnoniebieskie lub białawe) są jadalne, mają korzenny, nieco słodki smak i są naprawdę smaczne. W czasach biblijnych na wyspach morza Śródziemnego oraz w zachodniej Azji owoce mirtu używano jako pikantną przyprawę do mięsa, zarówno w całości, jak i po rozkruszeniu. Obecnie na Sardynii, Korsyce oraz Krecie owoców mirtu używa się do przyprawiania deserów, likierów i słodkich potraw.

SKŁADNIKI

  • 500 g owoców mirtu
  • 500 g cukru
  • 3 szklanki wody
  • 750 ml spirytusu rektywifkowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe jagody mirtu opłukać i osuszyć. Zalać spirytusem w gąsiorku, szczelnie zamknąć i macerować przez miesiąc.
  • Następnie przecedzić nalew przez sito wyłożone gazą, mocno wyciskając owoce. Połączyć z przestudzonym syropem ugotowanym z cukru i wody. 
  • Przefiltrować trunek przez bibułę, rozlać do butelek i zakorkować. Wynieść na miesiąc do piwnicy. 
Redakcja
więcej