Mirtówka: przepis na nalewkę mirtową z Sardynii
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Mirtówka, czyli nalewka mirtowa to niezwykle aromatyczny trunek rodem z Sardynii. Nalewka na mircie ma niezwykły smak i aromat. Owoce mirtu (ciemnoniebieskie lub białawe) są jadalne, mają korzenny, nieco słodki smak i są naprawdę smaczne. W czasach biblijnych na wyspach morza Śródziemnego oraz w zachodniej Azji owoce mirtu używano jako pikantną przyprawę do mięsa, zarówno w całości, jak i po rozkruszeniu. Obecnie na Sardynii, Korsyce oraz Krecie owoców mirtu używa się do przyprawiania deserów, likierów i słodkich potraw.
SKŁADNIKI
- 500 g owoców mirtu
- 500 g cukru
- 3 szklanki wody
- 750 ml spirytusu rektywifkowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe jagody mirtu opłukać i osuszyć. Zalać spirytusem w gąsiorku, szczelnie zamknąć i macerować przez miesiąc.
- Następnie przecedzić nalew przez sito wyłożone gazą, mocno wyciskając owoce. Połączyć z przestudzonym syropem ugotowanym z cukru i wody.
- Przefiltrować trunek przez bibułę, rozlać do butelek i zakorkować. Wynieść na miesiąc do piwnicy.