Tortilla lub naleśnik z jajecznicą i dodatkami: pyszny i lekki posiłek
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Tortilla z jajecznicą i dodatkami to pyszny i lekki posiłek. Przygotujesz go w 10 minut i to dla 4 osób. Świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę w środku dnia. Sami wybierzcie, kiedy wam pasuje zjeść tę pyszną tortillę z wilgotnym nadzieniem. Zapraszamy, spróbujcie i oceńcie sami!
Jeśli lubicie pszenne placki, czyli tortille, tak jak my, to zapewne ucieszycie się z tych kilku sprawdzonych przepisów:
Tortilla z warzywami po meksykańsku
Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywami
Tortilla pszenna: jak zrobić idealne ciasto na tortillę?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 tortille lub 4 naleśniki
- 6 jajek
- 80 ml mleka (16 łyżek)
- sól i pieprz
- 4 łyżeczki masła
- 80 g szynki, pokrojonej w kosteczkę
- 1/2 papryki, pokrojonej w kosteczkę
- 2-4 cebule dymki pokrojone drobno
- 80 g sera żółtego, startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wybić ze skorupek, dodać mleko, sól i pieprz, wymieszać energicznie.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła. Wylać 1/4 masy jajecznej. Nie mieszać.
- Gdy masa zacznie się ścinać, ale wierzch jeszcze pozostanie wilgotny, położyć na jajecznicy tortillę lub zwykły naleśnik. Lekko docisnąć, odczekać 30 sekund i przewrócić. Tortilla teraz powinna dotykać dna patelni, a jajecznica znaleźć się na wierzchu.
- Jajecznicę posypać porcją szynki, papryki i cebuli oraz sera. Od razu złożyć tortillę na pół.
- Przełożyć na talerz i przekroić.
- Tak samo postępować z pozostałymi tortillami.