Podolskie kluski gryczane: sycące i bezglutenowe

2020-09-18
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Podolskie kluski gryczane: sycące i bezglutenowe
Autor: Shutterstock Bezglutenowe kluski gryczane, tym razem kładzione
łatwy
15 min
4

Podolskie kluski gryczane to sycący i absolutnie bezglutenowy posiłek. Ten przepis na kluski wytrawne, ale można je zmodyfikować i podać na słodko. Polecam pyszne i zdrowe kluski, które urozmaicą Twoją dietę. 

Składniki

300 g mąki gryczanej

0,125 ml mleka

4 jajka M

1 łyżka masła

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól i pieprz

na okrasę 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mleko zagotować. Gorące mleko przelać do miski, dodać mąkę gryczaną i utrzeć na jednolitą masę.

Do masy dodać rozmącone jajka, masło, sól oraz pieprz, zmiksować razem na jednorodne ciasto. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać.

W szerokim garnku zagotować wodę. Za pomocą dwóch łyżek stołowych formować owalne wrzecionowate kluski i wrzucać ja na osolony wrzątek.

Gotować około 2 minut od wypłynięcia.

Wyjmować łyżką cedzakową i podawać polane masłem