Podolskie kluski gryczane: sycące i bezglutenowe
2020-09-18
łatwy
15 min
4
Podolskie kluski gryczane to sycący i absolutnie bezglutenowy posiłek. Ten przepis na kluski wytrawne, ale można je zmodyfikować i podać na słodko. Polecam pyszne i zdrowe kluski, które urozmaicą Twoją dietę.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki gryczanej
- 0,125 ml mleka
- 4 jajka M
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
- na okrasę 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagotować. Gorące mleko przelać do miski, dodać mąkę gryczaną i utrzeć na jednolitą masę.
- Do masy dodać rozmącone jajka, masło, sól oraz pieprz, zmiksować razem na jednorodne ciasto. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać.
- W szerokim garnku zagotować wodę. Za pomocą dwóch łyżek stołowych formować owalne wrzecionowate kluski i wrzucać ja na osolony wrzątek.
- Gotować około 2 minut od wypłynięcia.
- Wyjmować łyżką cedzakową i podawać polane masłem