Indyk z makaronem i warzywami - ożywczy i odżywczy
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Indyk z makaronem i warzywami to łatwe do przygotowania danie, w którym dodatek ostrych przypraw i warzyw sprawia, że bardzo neutralny w smaku indyk nabiera wyrazu. To także danie bardzo ekonomiczne - i z powodu kosztów i łatwości przygotowania.
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu typu wstążki
- 400 g filetu z indyka
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona lub pół czerwonej i pół zielonej
- 300 g fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 1 średnia cebula lub spory kawałek pora
- sól, pieprz, przyprawa sambal olek lub inna ulubiona ostra
- olej do smażenia
- sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Indyka pokroić w paski, posypać solą, pieprzem i ulubionymi ostrymi przyprawami.
- Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć mięso.
- Fasolkę ugotować - powinna być al dente.
- Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę i marchewki pokroić w paski. Dodać do mięsa i podsmażyć. Wlać trochę wody i dusić przez kilka minut - uważając, by warzywa nie straciły jędrności.
- Dodać ugotowaną fasolkę.
- Makaron ugotować al dente, wymieszać na patelni z indykiem z warzywami i chwilę podsmażać.
- Podawać posypane podprażonym sezamem.