Hanna Lis na włoskiej kuchni nie dopnie spodni: zobacz sposób na zaspokojenie wielkiego głodu
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Hanna Lis, dziennikarka i autorka książek kulinarnych, na swoim koncie na Instagramie popisuje się daniami kuchni włoskiej. Bo Włosi gotują najlepiej. Znana prezenterka pisze: „Dopadł mnie głód. Nie jakiś mały, niepozorny głodzik, który można przepędzić kanapką. GŁÓD, który wymaga działań zdecydowanych, nasyconych smakiem i kaloriami. Pasta e ceci. Czyli makaron z cieciorką. Klasyka rzymskiej kuchni. Nie dopnę spodni, so what?”
Zobacz wpis Hanny Lis prezentujący to zaskakująco pyszne danie:
SKŁADNIKI
- 320 g makaronu rigate, czyli grubszych rurek z prążkowaniem
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka średnia
- 500 g gotowanej ciecierzycy
- 100 g wędzonego boczku
- 250 ml sosu pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 gałązka rozmarynu
- 50 ml białego wina
- 50 ml oliwy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selera, marchewkę, cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać seler i smażyć 1-2 minuty, dodać marchewkę i smażyć jeszcze 2-4 minuty.
- Pokroić drobno boczek i dodać do warzyw na patelni.
- Posiekać rozmaryn i dodać na patelnię.
- Wlać białe wino, posolić i popieprzyć do smaku.
- Dodać ciecierzycę, przecier pomidorowy i koncentrat oraz pół szklanki wody. Dusić około 15 minut.
- Oddzielnie ugotować makaron w osolonym wrzątku.
- Makaron dodać do sosu z ciecierzycą, wymieszać i podawać.