Hanna Lis na włoskiej kuchni nie dopnie spodni: zobacz sposób na zaspokojenie wielkiego głodu

2021-03-29
Projekt bez tytułu (8).jpg
Autor: WBF Hanna Lis uwielbia kuchnię włoską i jej zaskakujące przepisy
łatwy
45 min
4

Hanna Lis, dziennikarka i autorka książek kulinarnych, na swoim koncie na Instagramie popisuje się daniami kuchni włoskiej. Bo Włosi gotują najlepiej. Znana prezenterka pisze: „Dopadł mnie głód. Nie jakiś mały, niepozorny głodzik, który można przepędzić kanapką. GŁÓD, który wymaga działań zdecydowanych, nasyconych smakiem i kaloriami. Pasta e ceci. Czyli makaron z cieciorką. Klasyka rzymskiej kuchni. Nie dopnę spodni, so what?”

 

Zobacz wpis Hanny Lis prezentujący to zaskakująco pyszne danie:

Instagram Hanny Lis

SKŁADNIKI

  • 320 g makaronu rigate, czyli grubszych rurek z prążkowaniem
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka średnia
  • 500 g gotowanej ciecierzycy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 50 ml białego wina
  • 50 ml oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Selera, marchewkę, cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać seler i smażyć 1-2 minuty, dodać marchewkę i smażyć jeszcze 2-4 minuty.
  • Pokroić drobno boczek i dodać do warzyw na patelni.
  • Posiekać rozmaryn i dodać na patelnię.
  • Wlać białe wino, posolić i popieprzyć do smaku.
  • Dodać ciecierzycę, przecier pomidorowy i koncentrat oraz pół szklanki wody. Dusić około 15 minut.
  • Oddzielnie ugotować makaron w osolonym wrzątku.
  • Makaron dodać do sosu z ciecierzycą, wymieszać i podawać.
Redakcja
więcej