Ciasto z chrupek kukurydzianych: przepis na imprezowe słodkości
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ciasto z chrupek kukurydzianych zaskoczy was swoją delikatnością. Do tego to ciasto bezglutenowe i bez jajek. Popularne chrupki kukurydziane wymieszane z kajmakiem, orzechami lub suszonymi owocami to nowe, zaskakujące w swej prostocie lekkie ciasto deserowe. Jeśli lubicie smak krówek, ten deser jest dla was!
SKŁADNIKI
- 120 g chrupek kukurydzianych
- 100 g masła
- 150 g gotowej masy kajmakowej
- 50 g orzechów arachidowych lub innych uprażonych na suchej patelni
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chrupki kukurydziane połamać na małe kawałki.
- Do chrupek dodać uprażone orzechy.
- W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać masę kajmakową i szczyptę soli, podgrzać i wymieszać na jednorodną masę krówkową.
- Do chrupek dodać masę krówkową i dobrze wymieszać.
- Masę przełożyć do prostokątnej wysokiej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
- Odstawić na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.