Ciasto z chrupek kukurydzianych: przepis na imprezowe słodkości

2021-03-29
Ciasto z chrupek kukurydzianych
Autor: Shutterstock, Shutterstock Ciasto z chrupek kukurydzianych zaskakuje swoją lekkością. 
łatwy
30 min
4

Ciasto z chrupek kukurydzianych zaskoczy was swoją delikatnością. Do tego to ciasto bezglutenowe i bez jajek. Popularne chrupki kukurydziane wymieszane z kajmakiem, orzechami lub suszonymi owocami to nowe, zaskakujące w swej prostocie lekkie ciasto deserowe. Jeśli lubicie smak krówek, ten deser jest dla was! 

SKŁADNIKI

  • 120 g chrupek kukurydzianych
  • 100 g masła
  • 150 g gotowej masy kajmakowej
  • 50 g orzechów arachidowych lub innych uprażonych na suchej patelni
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chrupki kukurydziane połamać na małe kawałki.
  • Do chrupek dodać uprażone orzechy.
  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać masę kajmakową i szczyptę soli, podgrzać i wymieszać na jednorodną masę krówkową.
  • Do chrupek dodać masę krówkową i dobrze wymieszać.
  • Masę przełożyć do prostokątnej wysokiej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  • Odstawić na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Redakcja
więcej