Ciasto maxi king bez pieczenia. Kultowy smakołyk w wersji XXL

Ciasto maxi king
Autor: Shutterstock Ciasto maxi king w smaku do złudzenia przypomina popularny batonik.
łatwy
30 min
12

Jeśli lubicie batoniki Maxi King, to to ciasto z pewnością przypadnie wam do gustu. Smakuje bardzo podobnie, a z blaszki mamy tyle porcji, że z pewnością zaspokoimy ochotę na pyszny smakołyk.

SKŁADNIKI

  • 1 kostka masła
  • 300 g mleka w proszku
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 puszka (400 g) masy krówkowej
  • 2 opakowania maślanych herbatników
  • 1 duża garść orzechów ziemnych i laskowych naturalnych
  • 1 garść orzechów ziemnych solonych
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oba rodzaje cukru rozpuścić w mleku. Można mleko podgrzać, aby cukier szybciej się rozpuścił.
  • Podgrzane mleko całkowicie wystudzić. Masło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło.
  • Miękkie masło utrzeć, aż będzie jasne i puszyste.
  • Następnie dodawać do niego naprzemiennie wystudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
  • Miksować aż masa będzie gładka.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach rozsmarować połowę masy, przykryć warstwa herbatników, wyłożyć resztę masy.
  • Kolejną warstwę herbatników posmarować masa korówkową i posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami (zostawić nieco od dekoracji).
  • Czekoladę rozpuścić w rondelku na małym ogniu z dodatkiem odrobiny słodkiej śmietanki. 
  • Ciasto polać równomiernie czekolada i udekorować resztą orzechów. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Galeria: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej