Ciasto maxi king bez pieczenia. Kultowy smakołyk w wersji XXL
2022-10-14

łatwy
30 min
12
Jeśli lubicie batoniki Maxi King, to to ciasto z pewnością przypadnie wam do gustu. Smakuje bardzo podobnie, a z blaszki mamy tyle porcji, że z pewnością zaspokoimy ochotę na pyszny smakołyk.
SKŁADNIKI
- 1 kostka masła
- 300 g mleka w proszku
- 1 niepełna szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 puszka (400 g) masy krówkowej
- 2 opakowania maślanych herbatników
- 1 duża garść orzechów ziemnych i laskowych naturalnych
- 1 garść orzechów ziemnych solonych
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oba rodzaje cukru rozpuścić w mleku. Można mleko podgrzać, aby cukier szybciej się rozpuścił.
- Podgrzane mleko całkowicie wystudzić. Masło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło.
- Miękkie masło utrzeć, aż będzie jasne i puszyste.
- Następnie dodawać do niego naprzemiennie wystudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
- Miksować aż masa będzie gładka.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozsmarować połowę masy, przykryć warstwa herbatników, wyłożyć resztę masy.
- Kolejną warstwę herbatników posmarować masa korówkową i posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami (zostawić nieco od dekoracji).
- Czekoladę rozpuścić w rondelku na małym ogniu z dodatkiem odrobiny słodkiej śmietanki.
- Ciasto polać równomiernie czekolada i udekorować resztą orzechów. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę