Tiramisu gruszkowe
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Tiramisu gruszkowe to owocowa wariacja na temat najpyszniejszego deseru prosto z Włoch. Podobno tiramisu powstało jako wyraz matczynej czułości. Biszkopty zanurzone w espreeso oraz tłusty krem miały razem krzepić zmęczone ciało ukochanego syna. Ten deser ma dodawać energii i dajemy słowo, tak właśnie jest. Warto wypróbować wariantu tiramisu z gruszkami, które dodają soczystości.
SKŁADNIKI
- 3 dojrzałe gruszki
- filiżanka mocnej kawy
- kieliszek amaretto
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- paczka biszkoptów
- 250 g serka mascarpone
- kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki obrać i pokroić w kostkę.
- Posłodzoną, zimną kawą z dwiema łyżkami amaretto zalać owoce.
- Ubić na parze żółtka z cukrem. Gdy masa jajeczna ostygnie, dodać serek mascarpone oraz kolejne dwie łyżki likieru. Zamieszać.
- Odcedzić gruszki z kawy, ułożyć je na dnie pucharków, przełożyć nasączonymi w kawie biszkoptami i warstwą masy serowej.
- Oprószyć dobrym, ciemnym kakao.
- Odstawić na dwie godziny do lodówki. Podawać schłodzone.