Niebiańskie trufle czekoladowe na walentynkowy prezent
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Trudno wyobrazić sobie coś bardziej czekoladowego niż trufle. To kwintesencja wykwintności i słodyczy tego szlachetnego składnika. W niewielkiej przygotowanej samodzielnie czekoladce tli się pasja i ogień. Do dzieła więc, do dzieła.
Te czekoladki można zrobić na zapas i przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu, najlepiej w lodówce.
Japońskie czekoladki miłości
"Japońskie kobiety w walentynki ofiarowują zwyczajowo pudełko czekoladek mężczyźnie, który wpadł im w oko. Jeśli obdarowany dokładnie miesiąc później również podaruje jej czekoladki, oznacza to, że odwzajemnia uczucia. I wszystko staje się jasne."
Przepis i cytat pochodzi z wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"
SKŁADNIKI
- 5 tabliczek czekolady minimum 70%
- 1/2 małego opakowania śmietany kremówki
- kakao w proszku
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 25 ml czystej wódki, likieru pomarańczowego, brandy lub rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 3 tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
- Śmietanę zagotuj, zdejmij z ognia i połącz z rozpuszczoną czekoladą. Dodaj cukier wanilinowy i alkohol, wymieszaj.
- Masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy, tak by jej wysokość miała 2-2,5cm. Wstawiamy na noc do lodówki.
- Schłodzoną masę natnij nożem w kratkę o boku 1,5-2cm i wyjmij z formy razem z papierem. Z kosteczek szybko uformuj kulki i wstaw ponownie do lodówki do schłodzenia.
- Rozpuść i ostudź resztę czekolady, obtocz w niej pojedynczo dobrze schłodzone kulki i ponownie włóż je do lodówki do schłodzenia. Na koniec obsyp je dobrym sproszkowanym kakao.