Krem kataloński - przepis na hiszpański deser

2021-03-29
Krem kataloński przepis
Autor: Shutterstock Krem kataloński to pyszny deser rodem z Hiszpanii
łatwy
30 min
4

Kuchnia hiszpańska słynie z wyrazistości, różnorodności, bogactwa smaków. Zachwyca zarówno wegetarian, jak i zwolenników mięs. Urządź obiad w stylu hiszpańskim. Zacznij od gazpacho, potem zaserwuj tortillę, a na koniec pyszny krem kataloński. Goście lub rodzina będą zachwyceni.

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • laska cynamonu
  • skórka z połówki cytryny
  • 15 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj mleko z dodatkiem cynamonu i skórki z cytryny. Odstaw z palnika lub płyty grzejnej.
  • Żółtka z 10 dag cukru utrzyj na jednolitą masę.
  • Przecedź mleko. Powoli dodawaj żółta (cały czas mieszając). Ponownie podgrzewaj masę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  • Przełóż krem do żaroodpornych niskich miseczek. Gdy ostygnie, wstaw do lodówki na 30-50 minut.
  • Posyp każdą porcję cukrem i wstaw do piekarnika (najlepiej z grzałką górną), by cukier się skarmelizował.
Redakcja
więcej