Krem kataloński - przepis na hiszpański deser
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kuchnia hiszpańska słynie z wyrazistości, różnorodności, bogactwa smaków. Zachwyca zarówno wegetarian, jak i zwolenników mięs. Urządź obiad w stylu hiszpańskim. Zacznij od gazpacho, potem zaserwuj tortillę, a na koniec pyszny krem kataloński. Goście lub rodzina będą zachwyceni.
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- laska cynamonu
- skórka z połówki cytryny
- 15 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj mleko z dodatkiem cynamonu i skórki z cytryny. Odstaw z palnika lub płyty grzejnej.
- Żółtka z 10 dag cukru utrzyj na jednolitą masę.
- Przecedź mleko. Powoli dodawaj żółta (cały czas mieszając). Ponownie podgrzewaj masę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
- Przełóż krem do żaroodpornych niskich miseczek. Gdy ostygnie, wstaw do lodówki na 30-50 minut.
- Posyp każdą porcję cukrem i wstaw do piekarnika (najlepiej z grzałką górną), by cukier się skarmelizował.