Jak zrobić ciasteczka z płatków owsianych i miodu?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Takiemu smakołykowi nawet największy twardziel się nie oprze. Ciasteczka doskonale sprawdzą się jako słodka, chrupiąca przekąska do kawy lub mleka. Oczarują wszystkich domowników i gości.
SKŁADNIKI
- 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich lub laskowych
- kostka masła
- 100 g miodu
- ½ szklanki cukru
- szklanka mąki
- 500 g płatków owsianych górskich
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- cztery żółtka
- dwa białka
- pół szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy i płatki prażymy na suchej patelni do momentu, gdy się zarumienią.
- Następnie żółtka jajka ucieramy z cukrem.
- Rozpuszczamy w rondelku masło, po czym dodajemy do niego miód i mieszamy energicznie, aż oba produkty się połączą.
- Teraz łączymy jajka z cukrem oraz miód z masłem, dodając do tego mąkę.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy ubite białka oraz uprażone płatki z orzechami.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę łyżką, tak by uformować okrągłe dosyć grube placuszki.
- Pieczemy w temp. 160 stopni około 30 minut.