Jak zrobić ciasteczka z płatków owsianych i miodu?

Zofia Dąbrowska
jak-przyrzadzic-ciasteczka-z-prazonych-platkow-owsianych-z-miodem.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pyszne ciasteczka owsiane z miodem.
łatwy
25 min
4

Takiemu smakołykowi nawet największy twardziel się nie oprze. Ciasteczka doskonale sprawdzą się jako słodka, chrupiąca przekąska do kawy lub mleka. Oczarują wszystkich domowników i gości.

SKŁADNIKI

  • 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich lub laskowych
  • kostka masła
  • 100 g miodu
  • ½ szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cztery żółtka
  • dwa białka
  • pół szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy i płatki prażymy na suchej patelni do momentu, gdy się zarumienią.
  • Następnie żółtka jajka ucieramy z cukrem.
  • Rozpuszczamy w rondelku masło, po czym dodajemy do niego miód i mieszamy energicznie, aż oba produkty się połączą.
  • Teraz łączymy jajka z cukrem oraz miód z masłem, dodając do tego mąkę.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy ubite białka oraz uprażone płatki z orzechami.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę łyżką, tak by uformować okrągłe dosyć grube placuszki.
  • Pieczemy w temp. 160 stopni około 30 minut.
Zofia Dąbrowska

Jestem dziennikarzem w dziale Wydarzeń Super Expressu, zajmuje się głównie tematyką zagraniczną i ciekawostkami popularnonaukowymi.