Jak upiec kruche ciasteczka? Przepis na ciasteczka śmietankowe

jak-upiec-kruche-ciasteczka.jpg
Autor: pixabay.com Kruche ciasteczka śmietankowe.
łatwy
20 min
4

Kruche ciasteczka upieczone w domu zdecydowanie przewyższają smakiem te gotowe, kupione w sklepie. Wystarczy świeże masło, mąka, cukier i dodatki smakowe, by powstały pyszne ciasteczka do kawy i herbaty. Można je długo przechowywać w szklanym słoju lub puszce. Sprawdź, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • 50 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 15 sztuk migdałów zmielonych na mączkę
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2/3 szklanki śmietanki
  • 1 jajo
  • szklanka płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagnieć ze wszystkich składników elastyczne ciasto i rozwałkuj je na grubość  ½ cm.
  • Wytnij foremką ciasteczka i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem.
  • Piecz ciasteczka na złoto w temperaturze 180 st.C.
Bożena Kowalewska
więcej