Jak upiec kruche ciasteczka? Przepis na ciasteczka śmietankowe
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Kruche ciasteczka upieczone w domu zdecydowanie przewyższają smakiem te gotowe, kupione w sklepie. Wystarczy świeże masło, mąka, cukier i dodatki smakowe, by powstały pyszne ciasteczka do kawy i herbaty. Można je długo przechowywać w szklanym słoju lub puszce. Sprawdź, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- 50 dag mąki
- 30 dag masła
- 20 dag cukru
- 15 sztuk migdałów zmielonych na mączkę
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2/3 szklanki śmietanki
- 1 jajo
- szklanka płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagnieć ze wszystkich składników elastyczne ciasto i rozwałkuj je na grubość ½ cm.
- Wytnij foremką ciasteczka i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem.
- Piecz ciasteczka na złoto w temperaturze 180 st.C.