Czekoladowe ciasto grysikowe z malinami i miętą - obłędnie pyszny deser
2020-08-06

łatwy
50 min
4
Czekoladowe ciasto grysikowe z malinami i miętą to idealny deser na przyjemne popołudnie z rodziną. Puszyste i delikatne ciasto czekoladowe nasączone orzeźwiającym syropem miętowym i słodkie, soczyste maliny. czyż nie brzmi to pysznie?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g kaszy manny
- 100 g cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 60 g mielonych migdałów
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Syrop:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 0,5 pęczka mięty
- Dekoracja:
- 1 słoik konfitury malinowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
- Składniki syropu zagotować i odstawić do wystygnięcia.
- Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać kasze mannę, migdały i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
- Do masy jajecznej dodać wystudzaną czekoladę i połączyć składniki. Przelać do wysmarowanej masłem tortownicy i piec 40 min w temperaturze 160 st. C.
- Przecedzić syrop i nasączyć nim wystudzone ciasto, wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Wierzch ciasta posmarować konfiturami i udekorować świeżymi malinami. Oprószyć cukrem pudrem.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?