Czekoladowe ciasto grysikowe z malinami i miętą - obłędnie pyszny deser

Czekoladowe ciasto grysikowe z malinami i miętą - obłędnie pyszny deser
Autor: Shutterstock Czekoladowe ciasto grysikowe z malinami i miętą
łatwy
50 min
4

Czekoladowe ciasto grysikowe z malinami i miętą to idealny deser na przyjemne popołudnie z rodziną. Puszyste i delikatne ciasto czekoladowe nasączone orzeźwiającym syropem miętowym i słodkie, soczyste maliny. czyż nie brzmi to pysznie?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy manny
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 60 g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Syrop:
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 pęczka mięty
  •  
  • Dekoracja:
  • 1 słoik konfitury malinowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g malin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
  • Składniki syropu zagotować i odstawić do wystygnięcia.
  • Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać kasze mannę, migdały i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  • Do masy jajecznej dodać wystudzaną czekoladę i połączyć składniki. Przelać do wysmarowanej masłem tortownicy i piec 40 min w temperaturze 160 st. C.
  • Przecedzić syrop i nasączyć nim wystudzone ciasto, wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Wierzch ciasta posmarować konfiturami i udekorować świeżymi malinami. Oprószyć cukrem pudrem.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?