Szczupak po warmińsku: przepis na rybę pieczoną z ziemniakami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Szczupak po warmińsku to pyszne danie obiadowe. Mięso szczupaka jest bardzo cenione. Można je smażyć, grillować, faszerować. Na Warmii szczupaka piecze się z ziemniakami, a na Mazurach przyrządza nawet pierogi z mięsem szczupaka. Wypróbuj przepis na pieczonego szczupaka po warmińsku.
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg szczupaka
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka śmietany 30% to jest ok. 200 ml
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę oczyścić, podzielić na porcję. Przyprawić solą i pieprzem.
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, obgotować w osolonej wodzie przez mniej więcej 8 minut, odcedzić.
- Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim plastry ziemniaków i rybę, posypać pieprzem, zalać śmietaną.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu posypać zieleniną, podawać z surówką z kapusty.