Filety rybne zapiekane we włoskim sosie
2021-03-29

łatwy
70 min
4
Przyrządzanie ryb w piekarniku to świetny sposób na zachowanie ich smaku i wartości odżywczych. By mięso nie było suche, warto je zamarynować lub piec w folii czy papilotach. Polecamy filety rybne we włoskim warzywnym sosie.
SKŁADNIKI
- 6 kostek mrożonych filetów z morskich ryb, rozmrożonych
- 2 łyżki oliwy
- puszka pomidorów bez skórki
- 50 g oliwek bez pestek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 czerwone papryki
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- przyprawa do ryb
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety posypać przyprawą do ryb.
- Dwie papryki upiec w piekarniku (w 200°C około 30 minut) – do zbrązowienia skórki. Gorące zawinąć w folię aluminiową, po ostygnięciu zdjąćskórkę, a następnie je zblendować.
- Cebule drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, trzecią paprykę pokroić w kostkę.
- Na oliwie zeszklić cebule i czosnek, dodać paprykę, smażyć przez 10 minut, podlać bulionem i dusić przez 10 minut.
- Do duszonych warzyw dodać oliwki pokrojone w plasterki i pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Odparować, aż sos zgęstnieje, dodać zblendowane papryki. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
- Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć filety i polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 30 minut.
- Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby