Ziemniaki faszerowane kiełbasą i grzybami

2021-03-29
Ziemniaki faszerowane mięsem i grzybami
Autor: Shutterstock W sezonie ziemniaki najlepiej faszerować świeżymi leśnymi grzybami.
średni
45 min
4

Pyszne faszerowane ziemniaki z kiełbasą i grzybami to pomysł na jesienny obiad lub ciepłą kolację. W wersji sezonowej można je przyrządzić ze świeżymi grzybami leśnymi. Po sezonie grzyby można spokojnie zastąpić pieczarkami.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyszorowane lub obrane ziemniaki wydrążyć, włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i gotować 5 min.
  • Grzyby leśne obgotować, a następnie podsmażyć z cebulą. Pieczarki nie potrzebują obgotowania.
  • Kiełbasę oraz grzyby z cebulą przyprawić solą i pieprzem, zmielić w maszynce do mięsa.
  • Tak przygotowanym farszem napełnić ziemniaki, ułożyć w rondlu lub brytfance i zalać śmietaną z dodatkiem mąki.
  • Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 min.