Ziemniaki faszerowane kiełbasą i grzybami
2021-03-29
średni
45 min
4
Pyszne faszerowane ziemniaki z kiełbasą i grzybami to pomysł na jesienny obiad lub ciepłą kolację. W wersji sezonowej można je przyrządzić ze świeżymi grzybami leśnymi. Po sezonie grzyby można spokojnie zastąpić pieczarkami.
SKŁADNIKI
- 1 kg dużych, podłużnych ziemniaków
- 250 g kiełbasy
- 150 gram grzybów (leśnych lub pieczarek)
- 1 duża cebula
- szklanka śmietany
- łyżeczka mąki
- 100 gram ostrego, żółtego sera
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyszorowane lub obrane ziemniaki wydrążyć, włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i gotować 5 min.
- Grzyby leśne obgotować, a następnie podsmażyć z cebulą. Pieczarki nie potrzebują obgotowania.
- Kiełbasę oraz grzyby z cebulą przyprawić solą i pieprzem, zmielić w maszynce do mięsa.
- Tak przygotowanym farszem napełnić ziemniaki, ułożyć w rondlu lub brytfance i zalać śmietaną z dodatkiem mąki.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 min.