Udka kurczaka w sosie cytrynowym: przepis krok po kroku
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Udka z kurczaka w sosie cytrynowym to pyszne danie obiadowe. W trakcie pieczenia udek można przygotować sos, który wynosi to danie na wyżyny sztuki kulinarnej. Cytrusowe udka z aromatem tymianku będą smakowały starszym i młodszym domownikom. Wypróbuj przepis i ciesz się smakiem kurzych udek w sosie cytrynowym ze swoimi przyjaciółmi!
SKŁADNIKI
- 6 udek kurczaka
- 3 cytryny
- 2-3 łyżki cukru
- pieprz cayenne lub ostra papryka
- 250 ml rosołu drobiowego z kostki
- 150 g śmietany 30%
- 2 łyżeczki listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytryny wyszorować, z 2 zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok wymieszać z 2 łyżkami skórki i tymiankiem, doprawić cukrem, pieprzem i solą. Tak powstałą marynatą zalać udka, odstawić na 30 minut.
- Udka osączyć, marynatę zachować. Piec na kratce z podłożoną blachą 30-35 minut w 200°C.
- Marynatę z udek dodać do rosołu i śmietany, zagotować.
- Pozostałą cytrynę pokroić w półplasterki. Przybrać nimi udka. Osobno podać sos i pieczone ziemniaki.