Udka kurczaka w sosie cytrynowym: przepis krok po kroku

2021-03-29
Udka kurczaka w sosie cytrynowym: przepis krok po kroku
Autor: thinkstockphotos.com Udka kurczaka w sosie cytrynowym to pyszny obiad lub świetne danie na kolację. 
łatwy
20 min
4

Udka z kurczaka  w sosie cytrynowym to pyszne danie obiadowe. W trakcie pieczenia udek można przygotować sos, który wynosi to danie na wyżyny sztuki kulinarnej. Cytrusowe udka z aromatem tymianku będą smakowały starszym i młodszym domownikom. Wypróbuj przepis i ciesz się smakiem kurzych udek w sosie cytrynowym ze swoimi przyjaciółmi!

SKŁADNIKI

  • 6 udek kurczaka
  • 3 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • pieprz cayenne lub ostra papryka
  • 250 ml rosołu drobiowego z kostki
  • 150 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytryny wyszorować, z 2 zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok wymieszać z 2 łyżkami skórki i tymiankiem, doprawić cukrem, pieprzem i  solą. Tak powstałą marynatą zalać udka, odstawić na 30 minut.
  • Udka osączyć, marynatę zachować. Piec na kratce z podłożoną blachą 30-35 minut w 200°C.
  • Marynatę z udek dodać do rosołu i śmietany, zagotować.
  • Pozostałą cytrynę pokroić w półplasterki. Przybrać nimi udka. Osobno podać sos i pieczone ziemniaki
Redakcja
więcej