Tęczowy klops indyczy: pyszna pieczeń rzymska z kolorowymi warzywami

Tęczowy klops z indyka
Autor: Shutterstock Soczysty i niezwykle smakowity klops z mięsa indyka
łatwy
45 min
4

Tęczowy klops indyczy to pyszna pieczeń rzymska z kolorowymi warzywami. Polecam tę formę przemycenia warzyw. Oto mielone chude mięso indycze i zdrowa porcja pysznych warzyw w jednej potrawie. Przepis prosto od mojej kanadyjskiej przyjaciółki. Pyszności! 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana lub zmiksowana z 2 łyżkami wody
  • ¾ szklanki drobno pokrojonego w kostkę batata
  • ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cukinii
  • ½ szklanki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1½  szklanki pieczarek, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka drobno mielonego czosnku
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka świeżych liści tymianku lub ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ szklanki drobno startego parmezanu
  • 1 kg mięsa mielonego z filetu indyka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • ½ szklanki keczupu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dużą formę keksową lub 2 mniejsze posmaruj olejem.
  • Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i słodkie ziemniaki i smaż przez 3 minuty, następnie dodaj cukinię i czerwoną paprykę i smaż jeszcze 2 minuty, aż warzywa zaczną lekko mięknąć.
  • Dodaj pieczarki i czosnek i smaż przez kolejne 4 minuty, aż wszystkie warzywa będą lekko ugotowane. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż mieszaninę na talerz i ostudź do temperatury pokojowej.
  • W dużej misce wymieszaj jajka z mlekiem, tartą bułką, sosem sojowym, papryką cayenne, tymiankiem i parmezanem. Dodaj schłodzoną mieszankę warzyw i wymieszaj.
  • Do tej mieszaniny dodaj mielone mięso i dobrze wymieszaj (ręce są zdecydowanie najlepszymi narzędziami do tego). Masę przełóż do formy. Wierz posmaruj keczupem.
  • Piecz około 50 minut. Odstaw na co najmniej 15 minut, a następnie pokrój dużym, ostrym nożem i podawaj.
Odmiany i właściwości papryki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej