Tęczowy klops indyczy: pyszna pieczeń rzymska z kolorowymi warzywami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Tęczowy klops indyczy to pyszna pieczeń rzymska z kolorowymi warzywami. Polecam tę formę przemycenia warzyw. Oto mielone chude mięso indycze i zdrowa porcja pysznych warzyw w jednej potrawie. Przepis prosto od mojej kanadyjskiej przyjaciółki. Pyszności!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana lub zmiksowana z 2 łyżkami wody
- ¾ szklanki drobno pokrojonego w kostkę batata
- ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cukinii
- ½ szklanki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- 1½ szklanki pieczarek, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka drobno mielonego czosnku
- 2 duże jajka
- ½ szklanki mleka
- ¾ szklanki bułki tartej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka świeżych liści tymianku lub ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ szklanki drobno startego parmezanu
- 1 kg mięsa mielonego z filetu indyka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- ½ szklanki keczupu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dużą formę keksową lub 2 mniejsze posmaruj olejem.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i słodkie ziemniaki i smaż przez 3 minuty, następnie dodaj cukinię i czerwoną paprykę i smaż jeszcze 2 minuty, aż warzywa zaczną lekko mięknąć.
- Dodaj pieczarki i czosnek i smaż przez kolejne 4 minuty, aż wszystkie warzywa będą lekko ugotowane. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż mieszaninę na talerz i ostudź do temperatury pokojowej.
- W dużej misce wymieszaj jajka z mlekiem, tartą bułką, sosem sojowym, papryką cayenne, tymiankiem i parmezanem. Dodaj schłodzoną mieszankę warzyw i wymieszaj.
- Do tej mieszaniny dodaj mielone mięso i dobrze wymieszaj (ręce są zdecydowanie najlepszymi narzędziami do tego). Masę przełóż do formy. Wierz posmaruj keczupem.
- Piecz około 50 minut. Odstaw na co najmniej 15 minut, a następnie pokrój dużym, ostrym nożem i podawaj.
Odmiany i właściwości papryki