Rozkosznie pyszny kurczak adobo: filipiński przepis na duszonego kurczaka
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kurczak adobo to filipiński przepis na najlepszego duszonego kurczaka. Słowo adobo oznacza sposób przygotowania. Można w ten sposób przygotować każdy rodzaj mięsa. Tajemnica idealnego smaku adobo tkwi w mieszaninie sosu sojowego i octu ryżowego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 udek kurzych bez kości
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 120 ml sosu sojowego
- 75 ml octu ryżowego lub winnego
- 30 g korzenia imbiru świeżo startego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 listek laurowy
- 1-2 papryczki chili (ewentualnie, jeśli lubisz ostre dania)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, czosnek i imbir.
- W głębokiej patelni rozgrzać olej roślinny. Dodać mięso z udek kurzych i smażyć do zrumienienia.
- Na wierzchu położyć pokrojoną na półkola cebulę.
- Wlać przygotowany sos i dodać listek laurowy, ewentualnie jeszcze papryczki chili w całości.
- Zawartość patelni doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić przez około 15 minut, dla udek z kością należy zwiększyć czas obróbki do 25-30 minut. W połowie duszenia, mięso przewrócić na druga stronę.
- Podawać z ugotowanym ryżem.