Roladki z ziemniaków w boczku - pyszne i efektowne danie za grosze!

2021-03-29
Roladki z ziemniaków w boczku - pyszne i efektowne danie za grosze!
Autor: Shutterstock Roladki z ziemniaków w boczku to danie, do przygotowania którego potrzebujesz ziemniaków, jajek, świeżych  ziół i plastrów boczku. Niewiele i niedrogo - a efekt WOW!
łatwy
35 min
4

Roladki z ziemniaków w boczku to danie efektowne i pyszne, na dodatek kosztuje grosze. Farsz ziemniaczany to po prostu szlachetniejsza wersja ciasta na kopytka, ale forma i sposób przygotowania zamieniają go w oryginalne danie.

 

SKŁADNIKI

  • 6-7 niewielkich ziemniaków
  • ok. 20 plastrów wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • posiekane świeże zioła: szczypiorek, koperek i natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, jeszcze gorące dokładnie ubić na gładką masę.
  • Do gorącej masy dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Gdy nieco przestygnie, dodać żółtko, wymieszać.
  • Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać, by wszystko się połączyło.
  • Boczek rozłożyć na papierze do pieczenia - po 10 plastrów zachodzących na siebie wzajemnie.
  • Masę ziemniaczaną wyłożyć na plastry boczku i pomagając sobie długim nożem delikatnie zwinąć w rolady.
  • Boki dodatkowo zabezpieczyć plastrami boczku, po czym smażyć rolady po 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu, do zrumienienia.
Redakcja
więcej