Roladki z ziemniaków w boczku - pyszne i efektowne danie za grosze!
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Roladki z ziemniaków w boczku to danie efektowne i pyszne, na dodatek kosztuje grosze. Farsz ziemniaczany to po prostu szlachetniejsza wersja ciasta na kopytka, ale forma i sposób przygotowania zamieniają go w oryginalne danie.
SKŁADNIKI
- 6-7 niewielkich ziemniaków
- ok. 20 plastrów wędzonego boczku
- 1 jajko
- posiekane świeże zioła: szczypiorek, koperek i natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, jeszcze gorące dokładnie ubić na gładką masę.
- Do gorącej masy dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gdy nieco przestygnie, dodać żółtko, wymieszać.
- Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać, by wszystko się połączyło.
- Boczek rozłożyć na papierze do pieczenia - po 10 plastrów zachodzących na siebie wzajemnie.
- Masę ziemniaczaną wyłożyć na plastry boczku i pomagając sobie długim nożem delikatnie zwinąć w rolady.
- Boki dodatkowo zabezpieczyć plastrami boczku, po czym smażyć rolady po 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu, do zrumienienia.