Rewelacyjny gulasz z ziemniakami pieczony w woreczku
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Rewelacyjny gulasz z ziemniakami pieczony w woreczku to łatwe danie dla szczęśliwych posiadaczy piekarnika. Przepis jest o tyle prosty, że nie trzeba tu stać przy kuchni i mieszać, by coś się nie przypaliło. Wystarczy przygotować zawartość woreczka do pieczenia i wstawić do piekarnika, a cała magia gotowania odbędzie się bez naszego udziału.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g ziemniaków
- 500 g mięsa wieprzowego, szynki lub łopatki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz i majeranek do smaku
- 50 g masła
- 1 woreczek do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę.
- Mięso pokroić w kostkę podobnych rozmiarów.
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.
- Do specjalnego woreczka do pieczenia włożyć ziemniaki, mięso, cebulę i czosnek. Wlać sos sojowy, dodać pieprz i majeranek oraz kawałek masła. Wszystko dobrze wymieszać.
- Woreczek ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Woreczek nakłuć w kilku miejscach, aby dać ujście parze, inaczej może eksplodować.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40-50 minut.
- Po wyjęciu, rozciąć woreczek i zawartość przełożyć do dużego naczynia lub od razu na talerze.