Soczyste nóżki kurczaka pieczone w kefirze
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Soczyste nóżki kurczaka to twoje marzenie. Wypróbuj ten prosty patent na soczyste nóżki kurczaka z chrupiącą skórką. Mięso kurczaka marynowane kefirze, dzięki zawartym w mleku enzymom staje się bardziej kruche i soczyste. Po prostu wyborne!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 nóżki kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- sól
- 1 l kefiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nogi kurczaka podzielić na udko i podudzie.
- Posolić, przyprawić, ułożyć w naczyniu do pieczenia i zalać kefirem.
- Odstawić na 2 godziny do lodówki. Jeszcze lepiej, gdy się marynują 12 godzin.
- Po zamarynowaniu wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut lub w temperaturze 160°C piec przez 1,5 godziny.
- Podawać z zieloną sałatą.