Pomysł na cielęcinę: duszona cielęcina z prawdziwkami

2021-03-29
Pomysł na cielęcinę: duszona cielęcina z prawdziwkami
Autor: thinkstockphotos.com Delikatny smak cielęciny wspaniale prezentuje się w duecie z aromatycznymi grzybami
łatwy
30 min
4

Potrawy z cielęciny  są smaczne, lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu. Proponujemy połączyć cielęcinę z aromatycznymi prawdziwkami. Sprawdź nasz przepis na cielęcinę z leśnymi grzybami.

SKŁADNIKI

  • 4 duże filety z udźca
  • 50 dag prawdziwków
  • 1 cebula
  • ½ puszki pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ szklanki bulionu
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na połowie ilości oliwy. Filety wyjąć.
  • Do soku ze smażenia dodać resztę oliwy i poddusić posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę grzyby. Podlać bulionem i zagotować.
  • Mąkę utrzeć z masłem i zagęścić sos. Dodać śmietanę, pokrojone w kostkę pomidory, a na zakończenie kwaśną śmietanę.
  • Do sosu włożyć cielęcinę i poddusić 10 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Redakcja
więcej