Pomysł na cielęcinę: duszona cielęcina z prawdziwkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Potrawy z cielęciny są smaczne, lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu. Proponujemy połączyć cielęcinę z aromatycznymi prawdziwkami. Sprawdź nasz przepis na cielęcinę z leśnymi grzybami.
SKŁADNIKI
- 4 duże filety z udźca
- 50 dag prawdziwków
- 1 cebula
- ½ puszki pomidorów w zalewie
- 2 łyżki oliwy
- ¼ szklanki bulionu
- ½ szklanki śmietany 30%
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na połowie ilości oliwy. Filety wyjąć.
- Do soku ze smażenia dodać resztę oliwy i poddusić posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę grzyby. Podlać bulionem i zagotować.
- Mąkę utrzeć z masłem i zagęścić sos. Dodać śmietanę, pokrojone w kostkę pomidory, a na zakończenie kwaśną śmietanę.
- Do sosu włożyć cielęcinę i poddusić 10 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.