Pomidory nadziewane z bekonem i serem feta
2021-03-29

średni
45 min
4
Pomidory nadziewane bekonem i serem feta pięknie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują. Bekon i ser feta są tu jedynie dopełnieniem dla mięsa drobiowego i ryżu. Są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. To świetna propozycja na niedzielny obiad lub ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
- 12 sztuk równej wielkości pomidorów
- 100 g ryżu (1 torebka) ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
- 200 g mielonego mięsa drobiowego (z kurczaka lub indyka)
- 50 g bekonu lub chudego boczku
- 50 g sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- sól i pieprz
- natka pietruszki do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bekon pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce oleju. Bekon odcedzić od tłuszczu i odłożyć na bok.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, udusić na tłuszczu po smażeniu bekonu.
- Dodać mielone mięso i smażyć do zrumienia. Podlać 2 łyżkami wody, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Lekko przestudzić
- Ugotowany, wystudzony ryż połączyć ze smażonym mięsem, połową zrumienionego bekonu oraz połową pokrojonego w kostkę sera feta, dodać jajko, posolić i popieprzyć, wymieszać.
- Dojrzałe, jędrne, średniej wielkości pomidory umyć. Pościnać wierzchy na wysokości 3/4 pomidora, odłożyć na bok. Ze środka pomidora usunąć gniazda nasienne. Wydrążone pomidory osolić i ostawić na kilka minut,
- Wierzchy pomidorów posiekać drobno i dodać do mięsnej masy.
- Pomidory osączyć z soku, nałożyć nadzienie, na wierzchu położyć pozostały bekon i ser feta pokrojone w kostkę.
- Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do gorącego piekarnika. Piec 10-15 minut w temperaturze 180°C.
- Wyjąć, przybrać natką pietruszki i od razu podawać.