Pomidory nadziewane z bekonem i serem feta

2021-03-29
Pomidory nadziewane z bekonem i serem feta
Autor: thinkstockphotos.com Nadziewane pomidory mogą być daniem głównym lub elegancką przystawką na ciepłą. 
średni
45 min
4

Pomidory nadziewane bekonem i serem feta pięknie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują. Bekon i ser feta są tu jedynie dopełnieniem dla mięsa drobiowego i ryżu. Są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. To świetna propozycja na niedzielny obiad lub ciepłą kolację. 

SKŁADNIKI

  • 12 sztuk równej wielkości pomidorów
  • 100 g ryżu (1 torebka) ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
  • 200 g mielonego mięsa drobiowego (z kurczaka lub indyka)
  • 50 g bekonu lub chudego boczku
  • 50 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bekon pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce oleju. Bekon odcedzić od tłuszczu i odłożyć na bok.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, udusić na tłuszczu po smażeniu bekonu.
  • Dodać mielone mięso i smażyć do zrumienia. Podlać 2 łyżkami wody, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Lekko przestudzić
  • Ugotowany, wystudzony ryż połączyć ze smażonym mięsem, połową zrumienionego bekonu oraz połową pokrojonego w kostkę sera feta, dodać jajko, posolić i popieprzyć, wymieszać.
  • Dojrzałe, jędrne, średniej wielkości pomidory umyć. Pościnać wierzchy na wysokości 3/4 pomidora, odłożyć na bok. Ze środka pomidora usunąć gniazda nasienne. Wydrążone pomidory osolić i ostawić na kilka minut, 
  • Wierzchy pomidorów posiekać drobno i dodać do mięsnej masy.
  • Pomidory osączyć z soku, nałożyć nadzienie, na wierzchu położyć pozostały bekon i ser feta pokrojone w kostkę.
  • Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do gorącego piekarnika. Piec 10-15 minut w temperaturze 180°C.
  • Wyjąć, przybrać natką pietruszki i od razu podawać. 
Redakcja
więcej