Placki ziemniaczane z boczkiem i żółtym serem: sycące, łatwe, tanie
2021-03-30
łatwy
30 min
4
Placki ziemniaczane z boczkiem i żółtym serem są tak pyszne, że domownicy będą Cię nosić na rękach. Są sycące, łatwe w przygotowaniu i na dodatek tanie, jeśli kupisz polskie produkty z popularnych dyskontów. Polecam to proste danie wszystkim głodomorom!
Nadal głodni? Zobaczcie koniecznie:
Placki ziemniaczane za grosze: 10 obłędnych przepisów na tanie danie z kartofli
SKŁADNIKI
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 1 cebula
- 200 g surowego boczku wędzonego
- 200 g sera żółtego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i cebulę obrać. Boczek drobno pokroić.
- Ziemniaki, cebulę i ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Do startych ziemniaków dodać cebulę, ser, jajka, mąkę i przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę.
- Łyżką nakładać masę na rozgrzany tłuszcz. Smażyć do zrumienienia z obu stron.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?