Placki ziemniaczane z boczkiem i żółtym serem: sycące, łatwe, tanie

Placki ziemniaczane z boczkiem i żółtym serem: sycące, łatwe, tanie
Autor: Shutterstock Pyszne placki ziemniaczane wzbogacone o dodatek boczku i sera żółtego
łatwy
30 min
4

Placki ziemniaczane z boczkiem i żółtym serem są tak pyszne, że domownicy będą Cię nosić na rękach. Są sycące, łatwe w przygotowaniu i na dodatek tanie, jeśli kupisz polskie produkty z popularnych dyskontów. Polecam to proste danie wszystkim głodomorom!

Nadal głodni? Zobaczcie koniecznie:

Placki ziemniaczane za grosze: 10 obłędnych przepisów na tanie danie z kartofli

SKŁADNIKI

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 200 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i cebulę obrać. Boczek drobno pokroić.
  • Ziemniaki, cebulę i ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Do startych ziemniaków dodać cebulę, ser, jajka, mąkę i przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Łyżką nakładać masę na rozgrzany tłuszcz. Smażyć do zrumienienia z obu stron.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej