Piersi kurczaka pieczone pod twarogowo-majonezową pierzynką: soczyste jak marzenie

Piersi kurczaka pieczone pod twarogowo-majonezową pierzynką są tak soczyste, tak pyszne, że warto robić je częściej. To prawdziwe danie w stylu diety ketogenicznej. Dodatkami do mięsa są twarożek kremowy i dojrzały żółty ser oraz zrumieniony boczek. W tym towarzystwie nieco nudna pierś kurczaka zamienia się w wystrzałowe danie obiadowe. Zachęcamy Was do wypróbowania tego łatwego sposobu na pyszny filet drobiowy!
Co jeszcze można zrobić z piersi kurczaka?
Właściwie z piersi kurczaka można wszystko. Ale my pragniemy skupić się na daniach obiadowych. Oto kilka przepisów, które ułatwią Wam życie. Gdy nie wiecie, co zrobić na obiad zajrzyjcie tutaj:
Pierś kurczaka pieczona z kukurydzą i papryką: tani obiad 2 w 1
Doskonała pierś kurczaka pieczona pod kruszonką: rodzina będzie ci wdzięczna
Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem: przepis na kurczaka „pod szubą”
A jeśli to Was nie przekonuje, to zachęcamy do wypróbowania przepis na Kotlety z gotowanej piersi kurczaka: jeden trik i rozpływają się w ustach Zawsze zostaje trochę gotowanej lub pieczonej piersi z którymi nie wiadomo co zrobić. Z cyklu dla 2 za dużo, dla 4 za mało. Ale ten przepis uratuje Was z opresji wyboru przerobić, czy zjeść bez smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,2 kg piersi z kurczaka
- 150 g kremowego twarożku
- 4 łyżki majonezu
- 60-80 g surowego boczku wędzonego
- 1 pęczek cebuli dymki
- 150 g liści szpinaku świeżych
- 150 g żółtego sera startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka lekko zbić tłuczkiem do mięsa, aby tylko wyrównać grubość.
- Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni.
- Cebulę dymkę posiekać razem ze szczypiorem.
- W misce wymieszać twarożek i majonez. Dodać zrumieniony boczek, dymkę, szpinak oraz połowę tartego żółtego sera. Wymieszać na jednorodną masę.
- Piersi kurczaka ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej olejem.
- Filety z kurczak przykryć przygotowaną masą serową z dodatkami.
- Obficie posypać żółtym serem
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 30-40 minut lub do chwili, gdy piersi się upieką.