Pierś z kurczaka w warzywach - soczysta i smakowita
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Pierś z kurczaka w warzywach to danie bardzo proste do przygotowania, składniki znajdziemy w każdym sklepie. Dzięki duszeniu z warzywami pierś z kurczaka nie jest sucha i zyskuje na smaku i aromacie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- ok. 400 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 małego selera
- 1 nieduży por
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2-3 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać solą oraz pieprzem.
- Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić mięso i smażyć, aż odparuje wodę. Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w plasterki lub słupki. Por pokroić w półplasterki.
- Do podsmażonego mięsa wrzucić warzywa, przeciśnięty przez praskę praskę czosnek i smażyć ok. 10 minut.
- Dorzucić ziele angielskie oraz listki laurowe, wlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
- Na koniec dodać keczup oraz mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Wymieszać i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, posypane posiekaną natka pietruszki.