Pierś z kurczaka w warzywach - soczysta i smakowita

2021-03-29
Pierś z kurczaka w warzywach - soczysta i smakowita
Autor: Shutterstock Gdy przygotowujesz pierś z kurczaka w warzywach i w lodówce masz pieczarki, groszek mrożony lub paprykę - śmiało możesz dodatć je do tej potrawy.
łatwy
25 min
4

Pierś z kurczaka w warzywach to danie bardzo  proste do przygotowania, składniki znajdziemy  w każdym sklepie. Dzięki  duszeniu z warzywami pierś z kurczaka nie jest  sucha i zyskuje na smaku i aromacie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • ok. 400 g piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 małego selera
  • 1 nieduży por
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2-3 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać solą oraz pieprzem.
  • Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić mięso i smażyć, aż odparuje wodę. Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w plasterki lub słupki. Por pokroić w półplasterki.
  • Do podsmażonego mięsa wrzucić warzywa, przeciśnięty przez praskę praskę czosnek i smażyć ok. 10 minut.
  • Dorzucić ziele angielskie oraz listki laurowe, wlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
  • Na koniec dodać keczup oraz mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Wymieszać i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, posypane posiekaną natka pietruszki.