Pieczeń cielęca jak Magdy Gessler: przepis [WIDEO]
2021-11-23
łatwy
60 min
4
Magda Gessler jest znana z wybornego przyrządzania rozmaitych mięs. Cielęcina, która jednak rzadko gości na naszych stołach to znakomity pomysł na obiad. Przedstawiamy więc przepis Magdy Gessler na cielęcinę przygotowaną tak, jak uczyła ją jej babcia.
SKŁADNIKI
- 3 kg szynki cielęcej
- 10 dag masła
- pęczek cebuli dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 nerka cielęca z tłuszczykiem
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę umyj, osusz. Masło rozpuść i obsmaż na nim mięso. Przełóż szynkę do garnka.
- Dymkę i czosnek zeszklij na tym samym maśle, na którym obsmażałaś mięso.
- Na drugiej patelni obsmaż nerkę cielęcą z tłuszczykiem, aby zamknąć jej smak.
- Dymkę i czosnek wraz z masłem przełóż do garnka z cielęciną. Dodaj nerkę. Podlej wodą (ok. pół filiżanki) i posól. Duś na małym ogniu.
- Gdy mięso zmięknie, wyjmij nerkę, cebulkę, czosnek. Przetrzyj przez sito. Powstałym sosem polej pieczeń cielęcą.
5 zasad, jak upiec mięso