Pieczarki portobello faszerowane mięsem

2021-03-29
pieczarki portobello z mięsem
Autor: Shutterstock Grillowane pieczarki portbello z farszem mięsnym
łatwy
45 min
4

Pieczarki portobello świetnie smakują nadziewane farszem mięsnym. Pieczarki faszerujemy boczkiem i mięsem z indyka oraz cebulą. Tak przygotowane grzyby grillujemy przez kwadrans i wyśmienita przekąska gotowa! Oto przepis na grillowane pieczarki portobello z mięsnym farszem. 

ZOBACZ WIDEO i poznaj zalety pieczarek portobello!

SKŁADNIKI

  • 40 dag piersi z indyka
  • 20 dag chudego wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • po 4 łyżki sosu sojowego i octu winnego
  • 12 pieczarek
  • przyprawa do mięs
  • sól, pieprz
  • trochę oleju
  • kilka listków świeżych ziół do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w drobną kosteczkę.
  • Boczek również pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać.
  • Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażyć mięso z boczkiem i cebulą oraz dodać przyprawę do mięs. Wymieszać.
  • Wyciąć trzonki pieczarek i pokroić je w kosteczkę.
  • Wymieszać ocet, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos przyprawić solą i pieprzem.
  • Sos dodać do mięsa, wrzucić posiekane trzonki pieczarek i smażyć jeszcze kilka minut na małym ogniu nie przerywając mieszania.
  • Kapelusze pieczarek portobello wypełnić przygotowanym farszem mięsnym.
  • Tacki aluminiowe posmarować olejem i umieścić na nich faszerowane pieczarki. Skropić sosem.
  • Całość ustawić na grillu i upiec na złoty kolor. Podawać zaraz po przyrządzeniu.