Pieczarki portobello faszerowane mięsem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pieczarki portobello świetnie smakują nadziewane farszem mięsnym. Pieczarki faszerujemy boczkiem i mięsem z indyka oraz cebulą. Tak przygotowane grzyby grillujemy przez kwadrans i wyśmienita przekąska gotowa! Oto przepis na grillowane pieczarki portobello z mięsnym farszem.
ZOBACZ WIDEO i poznaj zalety pieczarek portobello!
SKŁADNIKI
- 40 dag piersi z indyka
- 20 dag chudego wędzonego boczku
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- po 4 łyżki sosu sojowego i octu winnego
- 12 pieczarek
- przyprawa do mięs
- sól, pieprz
- trochę oleju
- kilka listków świeżych ziół do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w drobną kosteczkę.
- Boczek również pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać.
- Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażyć mięso z boczkiem i cebulą oraz dodać przyprawę do mięs. Wymieszać.
- Wyciąć trzonki pieczarek i pokroić je w kosteczkę.
- Wymieszać ocet, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos przyprawić solą i pieprzem.
- Sos dodać do mięsa, wrzucić posiekane trzonki pieczarek i smażyć jeszcze kilka minut na małym ogniu nie przerywając mieszania.
- Kapelusze pieczarek portobello wypełnić przygotowanym farszem mięsnym.
- Tacki aluminiowe posmarować olejem i umieścić na nich faszerowane pieczarki. Skropić sosem.
- Całość ustawić na grillu i upiec na złoty kolor. Podawać zaraz po przyrządzeniu.