Pałki kurczaka w sosie musztardowym z pieczarkami: obfity i smaczny obiad

Pałki kurczaka w sosie musztardowym z pieczarkami to obfity i smaczny obiad. Rozpływające się ustach mięso i pyszny sos o wyrazistym smaku. Polecam!
Wskazówki jak upiec pałki w sosie
Nóżki kurczaka pieczone w sosie z pieczarkami podaję zazwyczaj z makaronem. Unikalny przepis na pałki kurczaka pieczone w piekarniku. Uwielbiam takie przepisy, bo zwalniają mnie z obowiązku mieszania i pilnowania. Ten odzyskany czas mogę przeznaczyć na pisanie dla moich czytelników. Ale jeśli nie macie piekarnika to możecie upiec w prodiżu lub po prostu udusić w dużym rondlu.
Może zachwyci cię przepis na udka kurczaka z kurkami, który możesz zrobić w sezonie ze świeżymi, a zimą z mrożonymi kurkami:
Udka kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami
Polecam również ten łatwy przepis od redaktorek Beszamel.pl, który nie jeden raz uratował mnie z opresji czasu:
Udka kurczaka zapiekane z ryżem w pomidorowym sosie
SKŁADNIKI
- 8 sztuk pałek kurczaka, około 1 kg
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu posiekanego lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 łyżeczki świeżego tymianku posiekanego lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- 250 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki lub plasterki
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina (lub więcej bulionu drobiowego)
- 2 łyżki musztardy dijon lub innej łagodnej musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C
- Kurczaka dopraw solą i pieprzem, a także rozmarynem i tymiankiem.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pałki kurczaka i na silnym ogniu zrumień je z każdej strony. Nie trzeba ich smażyć, bo jeszcze będziemy je piec.
- Zdjąć pałki z patelni, przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Na patelnię dodać pokrojone grzyby i smażyć do chwili, gdy się lekko zrumienią.
- Dodać mąkę, zamieszać i smażyć jeszcze 1 minutę.
- Wlać wino, a gdy się zagotuje, dodać bulion i musztardę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić według własnego gustu.
- Pałki zalać sosem musztardowo-grzybowym i wstawić do piekarnika.
- Piec 40-50 minut.
- Podawać z makaronem, gotowanymi ziemniakami lub kaszą albo ryżem. Ten pyszny sos praktycznie pasuje do wszystkiego.