Oszczędne kotlety mielone drobiowo-ryżowe
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Oszczędne gotowanie czasem bywa prawdziwym wyzwaniem. Dlatego przygotowaliśmy dla ciebie przepis na tańsze kotlety z mięsa drobiowego. Dodatek ryżu zastępuje część mięsa. Kotletów jest więcej, a w smaku nic nie tracą. Idealne na rodzinny obiad.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- 100 g białego ryżu o krótkich ziarnach
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż lekko rozgotować, aby stał się bardziej kleisty.
- Cebulę posiekać i zrumienić na oleju.
- Mięso wymieszać z wystudzonym ryżem i cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodać jajko oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
- Wyrobić na jednolitą masę, uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 min na małym ogniu.
- Kotlety podawać z salsą pomidorową.