Obłędnie pyszna zapiekanka z cukinii i kurczaka

Zapiekanka z cukinii i kurczaka
Autor: Shutterstock Zapiekanka z cukinii i kurczaka w białym naczyniu na drewnianym rustykalnym blacie.
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Zapiekanka z cukinii i kurczaka to danie, które jest zawsze dobrym rozwiązaniem, gdy doskwiera brak czasu. Przygotowanie składników zajmuje naprawdę niewiele czasu, a potem wstawiamy obiad do piekarnika i wystarczy pół godziny, aby był gotowy.

SKŁADNIKI

  • 3 cukinie
  • 2 pomidory
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • oregano
  • 3-4 łyżki tartej lub krojonej w drobną kostkę mozzarelli
  • świeże zioła (bazylia, oregano, mięta)
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, posolić i odstawić.
  • Gdy cukinią puści sok odlać jego nadmiar, a plasterki przyprawić odrobiną pieprzu i oregano.
  • Kurczaka pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju.
  • Koncentrat pomidorowy utrzeć z masłem i wysmarować nim naczynie żaroodporne.
  • Na dnie ułożyć plasterki cukinii, na to warstwę kurczaka i posypać mozzarellą.
  • Następnie ułożyć warstwę z plasterków pomidorów, ponownie warstwę cukinii i znów ser.
  • Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.
  • Przed podaniem posypać po wierzchu obficie siekanymi ziołami.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej