Obłędnie pyszna zapiekanka z cukinii i kurczaka
2021-07-06
łatwy
40 min
6
Dieta bezglutenowa
Zapiekanka z cukinii i kurczaka to danie, które jest zawsze dobrym rozwiązaniem, gdy doskwiera brak czasu. Przygotowanie składników zajmuje naprawdę niewiele czasu, a potem wstawiamy obiad do piekarnika i wystarczy pół godziny, aby był gotowy.
SKŁADNIKI
- 3 cukinie
- 2 pomidory
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- oregano
- 3-4 łyżki tartej lub krojonej w drobną kostkę mozzarelli
- świeże zioła (bazylia, oregano, mięta)
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, posolić i odstawić.
- Gdy cukinią puści sok odlać jego nadmiar, a plasterki przyprawić odrobiną pieprzu i oregano.
- Kurczaka pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju.
- Koncentrat pomidorowy utrzeć z masłem i wysmarować nim naczynie żaroodporne.
- Na dnie ułożyć plasterki cukinii, na to warstwę kurczaka i posypać mozzarellą.
- Następnie ułożyć warstwę z plasterków pomidorów, ponownie warstwę cukinii i znów ser.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.
- Przed podaniem posypać po wierzchu obficie siekanymi ziołami.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?