Kurczak z grzybami i białym winem: przepis Pascala Brodnickiego

2021-03-29
Kurczak z grzybami i białym winem: przepis Pascala Brodnickiego
Autor: materiały prasowe Rama Smaż jak szef kuchni Wypróbuj przepis Pascala Brodnickiego na pysznego kurczaka duszonego w winie z grzybami - pieczarkami lub leśnymi
łatwy
60 min
4

Znane składniki w ciekawym, aromatycznym połączeniu - kurczak z grzybami i białym winem to świetny pomysł na elegancki, ale też codzienny obiad. Podajemy przepis Pascala Brodnickiego, ambasadora Ramy Smaż jak szef kuchni.

SKŁADNIKI

  • 4 udka z kurczaka
  • 800 g pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
  • 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak
  • 150 g pieczarek lub grzybów leśnych pokrojonych w talarki
  • pół szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szalotki pokrojone w piórka
  • świeże zioła: bazylia, szałwia, estragon, tymianek, oregano
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • pół pęczka posiekanej pietruszki
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przekrój udka na pół w miejscu torebki stawowej, umyj kurczaka i osusz.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki - jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
  • Podsmaż kurczaka z każdej strony na złoto. Dodaj szalotki, czosnek, sól i pieprz i smaż kolejne 5 minut, mieszając.
  • Posyp mięso mąką z góry po całości, dodaj białe wino, pomidory i świeże posiekane zioła. Mocno podsmaż, na koniec zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj 25 minut.
  • Dodaj pieczarki lub grzyby leśne, przykryj patelnię i smaż kolejne 10-15 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej białego wina, jeśli jest za rzadki – smaż dłużej.
  • Na koniec dodaj pietruszkę i oliwki. Podawaj z sałatą lub – jeśli jesteś łasuchem – z zapiekanką ziemniaczaną.