Kurczak z grzybami i białym winem: przepis Pascala Brodnickiego
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Znane składniki w ciekawym, aromatycznym połączeniu - kurczak z grzybami i białym winem to świetny pomysł na elegancki, ale też codzienny obiad. Podajemy przepis Pascala Brodnickiego, ambasadora Ramy Smaż jak szef kuchni.
SKŁADNIKI
- 4 udka z kurczaka
- 800 g pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
- 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak
- 150 g pieczarek lub grzybów leśnych pokrojonych w talarki
- pół szklanki białego wina wytrawnego
- 1 łyżka mąki
- 2 szalotki pokrojone w piórka
- świeże zioła: bazylia, szałwia, estragon, tymianek, oregano
- 2 posiekane ząbki czosnku
- pół pęczka posiekanej pietruszki
- 50 g czarnych oliwek bez pestek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przekrój udka na pół w miejscu torebki stawowej, umyj kurczaka i osusz.
- Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki - jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Podsmaż kurczaka z każdej strony na złoto. Dodaj szalotki, czosnek, sól i pieprz i smaż kolejne 5 minut, mieszając.
- Posyp mięso mąką z góry po całości, dodaj białe wino, pomidory i świeże posiekane zioła. Mocno podsmaż, na koniec zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj 25 minut.
- Dodaj pieczarki lub grzyby leśne, przykryj patelnię i smaż kolejne 10-15 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej białego wina, jeśli jest za rzadki – smaż dłużej.
- Na koniec dodaj pietruszkę i oliwki. Podawaj z sałatą lub – jeśli jesteś łasuchem – z zapiekanką ziemniaczaną.