Kurczak w pomidorach: włoskie danie cacciatore dla każdego
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Kurczak w pomidorach, czyli cacciatore, w świecie rozsławili włoscy emigranci. To prost i pożywne danie wywodzi się z kuchni plebejskiej. Nieskomplikowane w przygotowaniu, można ugotować na szybki obiad lub ciepłą kolację. Smakuje dzieciom i dorosłym.
Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
SKŁADNIKI
- 4 nogi kurczaka z chowu wybiegowego
- 250 g pieczarek
- 50 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów lub pół pudełka przecieru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni, odłożyć.
- Na tej samej patelni podsmażyć pokrojony na kawałki boczek oraz posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć kolejne 5 minut. Wlać wino i pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
- Gotować 5-7 minut, włożyć do sosu mięso, dusić do miękkości przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem dodać osączone z zalewy oliwki.
- Podawać z ryżem lub pieczywem.