Kurczak po malajsku. Dodaj kokosowy ryż i kulinarna podróż do smaków Azji gwarantowana
Kurczak po malajsku to aromatyczne i ostre danie, które przypadnie do gustu nie tylko fanom kuchni azjatyckiej. Miękkie i soczyste mięso doskonale komponuje się z kokosowym ryżem i listkami kolendry. Zobaczcie, jak zrobić pysznego kurczaka po malajsku.
Kurczak po malajsku
Ojczyzną tego pikantnego dania jest Malezja. W kuchni tego kraju można odnaleźć wpływ chiński, składniki indyjskie czy japońskie. Nie brakuje też elementów z krajów europejskich. W tradycyjnych daniach malajskich używa się takich produktów jak świeża lub suszona papryczka chili, aromatyczna trawa cytrynowa, mleczko koksowe czy imbir znany ze swoich walorów smakowych i właściwości zdrowotnych. Wszystkie te produkty znalazły się wśród składników potrzebnych do zrobienia kurczaka po malajsku.
Jak zrobić kurczaka po malajsku?
Przyrządzenie tego azjatyckiego dania jest podzielone na dwie części. Pierwszy etap to zrobienie domowej pasty curry i usmażenie na niej kurczaka wraz z innymi składnikami. Drugi etap polega na ugotowaniu ryżu jaśminowego w kokosowym smaku. Na koniec wystarczy już tylko połączyć kurczaka curry z ryżem i można cieszyć się jego ciekawym smakiem.
Przepis na kurczaka po malajsku
- Przepis na to obłędne azjatyckie danie nie jest skomplikowany, ale aby udało się za pierwszym razem, trzeba postępować dokładnie według niego.
- Przyrządzenie piersi kurczaka w tej odsłonie to około 45 minut.
- Na liście składników znajdują się produkty typowe dla kuchni Malezji. Jednak nie ma co się martwić, ponieważ wszystkie są dostępne w naszym kraju. Najlepiej szukać ich w większych sklepach spożywczych i internetowcy czy marketach z żywnością azjatycką.
- Potrawę można zrobić na dużej patelni lub w woku.
- Kurczaka curry można od razu połączyć z kokosowym ryżem, podając je na jednym talerzu. Potrawę serwuje się także oddzielnie – w jednej miseczce kurczak, a w drugie ryż.
SKŁADNIKI
- 600 g piersi kurczaka
- 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 cebule
- garść świeżej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
- sól, pieprz
pasta curry:- 4 czerwone papryczki chilli
- 4 duże szalotki
- 3 łodygi trawy cytrynowej
- 5 ząbków czosnku
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżka kurkumy
ryż kokosowy:- 300 g ryżu jaśminowego
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 5 cm świeżego imbiru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera przełożyć wszystkie posiekane składniki pasty curry i zmielić na gładko.
- Na patelni rozgrzać olej arachidowy i dodać pastę curry. Smażyć, często mieszając, aż pasta stanie się aromatyczna. Dodać pokrojone w piórka cebule i smażyć, aż się zeszklą. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, cynamon, anyż i doprawić solą oraz pieprzem. Wlać mleko kokosowe i sos sojowy. Wsypać cukier trzcinowy i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut, aż kurczak będzie miękki.
- Kiedy kurczak się smaży, ryż jaśminowy opłukać, odcedzić i przełożyć do miski. Mleko kokosowe wymieszać z wodą, solą i posiekanym imbirem. Mieszankę wlać na patelnię, wsypać ryż i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10 minut. Zestawić z ognia i odstawić na 10 minut, nie zdejmując pokrywki.
- Na talerze nałożyć porcje ryżu, kurczaka i posypać listkami świeżej kolendry.