Karkówka w zalewie octowej - patent na rewelacyjną karkówkę z piekarnika

Karkówka w zalewie octowej - patent na rewelacyjną karkówkę z piekarnika
Autor: Shutterstock Karkówka w zalewie octowej jest soczysta i pyszna
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Karkówka marynowana w zalewie octowej jest niesamowicie miękka, soczysta i aromatyczna. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, ale wymaga cierpliwości. Żeby wyszła idealnie musi sobie poleżakować w zalewie przynajmniej jedną noc, a i 2 całe doby jej nie zaszkodzą, wręcz przeciwnie. Warto ją jednak podczas marynowania od czasu do czasu przekręcić, aby aromaty marynaty mogły dotrzeć do całego kawałka mięsa.

Czas marynowania karkówki w zalewie octowej

Marynowanie mięsa w zalewie wymaga nieco cierpliwości, bo składniki marynaty potrzebują czasu aby zaromatyzować mięso i zadziałać na nie zmiękczająco. Takie minimum w przypadku karkówki to 12 godzin. Najlepiej więc przygotować ją dzień przed planowanym pieczeniem i pozostawić w marynacie przynajmniej do rana. Jeśli masz taką możliwość i chcesz, żeby karkówka wyszła idealnie miękka i soczysta pozostaw ją w marynacie octowej na 48 godzin, pamiętając jednak, by przynajmniej 2 razy na dobę przekręcić mięso. Dzięki temu będzie ono równo zamarynowane.

Karkówka w zalewie octowej - przyprawy

W moim przepisie pojawia się niezbyt popularny w kuchni polskiej kumin, który bardziej kojarzymy jako dodatek do hummusu czy dań kuchni arabskiej. Uważam jednak, ze nadaje on nieco lekkości dzięki przebijającemu się w nim aromatowi cytrusów. Bardzo lubię tę jego orzeźwiającą nutę. Jeśli jednak nie przepadasz za tą przyprawą lub zwyczajnie nie masz jej w domu, mięso możesz jedynie posolić i popieprzyć lub włożyć do marynaty bez przyprawiania. Do zalewy można też dodać nieco suszonych ziół: estragonu, cząbru lub majeranku.

Przepis na karkówkę w zalewie octowej

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg karkówki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • Zalewa octowa:
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem i kuminem. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Bulion i ocet wymieszać, dodać cebulę i czosnek, przyprawić solą i pieprzem.
  • Marynatę zagotować z listkami laurowymi i zielem, a następnie wystudzić. Do chłodnej marynaty dodać olej.
  • Karkówkę wyjąć z lodówki i zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
  • Zamarynowaną karkówkę ułożyć w natłuszczonej blaszce i piec ok 120 min w temperaturze 190-200 st.C.
  • Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić, aby nieco odpoczęło. kroić po upływie 30 minut.
5 zasad, jak upiec mięso
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej