Kaczka pieczona w sosie kaparowym
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pieczona kaczka podana w sosie kaparowym to propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Pasują do niej kluski śląski albo kopytka lub opiekane ziemniaki.
SKŁADNIKI
- 1 większa kaczka ok. 1,6-2 kg
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu
- 2-3 łyżki drobnych kaparów (jeśli są większe, to je posiekać)
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- pomarańcze i kapary do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaczkę umytą i natartą solą i pieprzem upiec z dwóch stron na złoto w temp. 180 1,5-2 h. Od czasu do czasu polewamy kaczkę wytopionym z niej tłuszczem.
- Przygotować sos. Z masła i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę. Wlać do niej bulion, energicznie wymieszać, by nie było grudek, zagotować. Dodać kapary, sól, cukier i pieprz. Można dodać 2 łyżeczki marynaty od kaparów, by lekko zakwasić sos.
- Kaczki podzielić na części, zalać gorącym sosem. Udekorować pomarańczami i kaparami.