Kaczka pieczona w sosie kaparowym

2021-03-29
Kaczka pieczona, w sosie kaparowym
Autor: Shutterstock Kaczka pieczona
łatwy
15 min
4

Pieczona kaczka podana w sosie kaparowym to propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Pasują do niej kluski śląski albo kopytka lub opiekane ziemniaki.

SKŁADNIKI

  • 1 większa kaczka ok. 1,6-2 kg
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 2-3 łyżki drobnych kaparów (jeśli są większe, to je posiekać)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • pomarańcze i kapary do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaczkę umytą i natartą solą i pieprzem upiec z dwóch stron na złoto w temp. 180 1,5-2 h. Od czasu do czasu polewamy kaczkę wytopionym z niej tłuszczem.
  • Przygotować sos. Z masła i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę. Wlać do niej bulion, energicznie wymieszać, by nie było grudek, zagotować. Dodać kapary, sól, cukier i pieprz. Można dodać 2 łyżeczki marynaty od kaparów, by lekko zakwasić sos.
  • Kaczki podzielić na części, zalać gorącym sosem. Udekorować pomarańczami i kaparami.