Jak przyrządzić miękką i soczystą wołowinę? Jeden naturalny składnik czyni cuda

Miękka wołowina duszona to marzenie! Ale nie zawsze starcza pieniędzy na soczystą polędwicę, więc bierzemy tańszy kawałek. Patrzymy na wołowinę w sklepie - przepiękna - jednak po ugotowaniu przypomina podeszwę. Znacie to? Jak zatem przyrządzić mięciutkie mięsko wołowe? Okazuje się, że wystarczy jeden naturalny składnik. Nie ma lepszego i łatwiejszego sposobu na wołowinę! Koniecznie wypróbujcie!
Tajemnica marynaty z owoców kiwi
Owoce kiwi zawierają naturalne biokatalizatory - enzymy proteolityczne - związki rozkładające cząsteczki białek. To dlatego nie tężeje galaretka ze świeżymi owocami kiwi. Enzymy zawarte w owocu tną białka żelujące w galaretce, zamieniając żelatynę w płynny roztwór. Kłopotliwą właściwość owoców kiwi można wykorzystać z korzyścią. Mięso zanurzone w papce przygotowanej ze świeżych owoców kiwi pod wpływem enzymów kiwi ulega zmiękczeniu.
Oprócz kiwi, takie własności przejawiają ananas, mango i papaja. Naturalne enzymy z tych owoców dodawane są do preparatu „sól zmiękczająca mięso”
Wskazówki jak marynować mięso w kiwi
Istnieją dwa sposoby marynowania w kiwi. Jeden sposób omówiony w powyższym przepisie, to marynowanie w pulpie owocowej, a następnie przyprawienie mięsa i poddanie obróbce cieplnej. Drugi sposób, szczególnie przydatny, gdy mięso grillujemy, polega na dodaniu wszystkich przypraw do przecieru z kiwi.
Wołowinie wystarczy około 30 minut marynowania. Nigdy nie należy przekraczać 2 godzin. Można marynować w kiwi inne gatunki mięs, jeśli uznamy to za potrzebne.
Masz apetyt na więcej? Zobacz przepisy krok po kroku
Więcej przepisów z wołowiną w roli głównej
Specjalnie dla Ciebie wybrałam kilka najlepszych przepisów na przyrządzenie doskonałej wołowiny.
Klasyczny Strogonoff/Stroganow: tradycyjny przepis na duszoną wołowinę
Wołowina duszona po kozacku: przepis na soczyste mięso rozpływające się w ustach
Wołowina po burgundzku - najlepszy przepis na duszoną wołowinę
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz
- 1 kiwi, nie obierać, pokroić na kawałki
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula, pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte prze praskę
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1 listek laurowy
- 2 szklanki piwa lub bulionu wołowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokrój w kostkę, wielkości kęsa.
- Kiwi rozdrobnij w blenderze lub mikserze kielichowym na pulpę.
- Do mięsa dodaj pulpę z kiwi. Wymieszaj, aby zielony koktajl dobrze pokrył każdy kawałek mięsa. Wołowinę pozostaw w marynacie przez 30 minut. Maksymalnie 1 godzinę do 2 godzin, jeśli mięso jest z wyjątkowo starego wołu. Marynowanie ponad 2 godziny jest niewskazane, bo zamiast miękkiej wołowiny otrzymasz papkę dla dzieci.
- Mięso wyjmij z marynaty, wytrzyj papierowym ręcznikiem.
- W rondlu rozgrzej olej, dodaj mięso i zrumień go na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
- Przypraw papryką, solą, rozmarynem, pieprzem. Zamieszaj. Wlej piwo lub rosół wołowy. Doprowadź do wrzenia.
- Dodaj listek laurowy, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 40-50 minut.