Jagnięcina w sosie śmietanowym
2021-03-29

łatwy
120 min
4
Jagnięcina w sosie śmietanowym to pomysł na oryginalne i smaczne danie obiadowe. Przeczytaj, jak przygotować tę wykwintną potrawę, kuszącą aromatem świeżych ziół.
SKŁADNIKI
- Składniki do przygotowania mięsa:
- udziec jagnięcy (2 kg)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżeczki soli
- 3-4 łyżeczki ziaren pieprzu ziarnistego lub mielonego
- 3-4 łyżeczki tymianku
- 3-4 łyżeczki bazylii
- 3-4 łyżeczki rozmarynu
- Składniki na sos:
- 2-3 kostki serka topionego
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc.
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- do dekoracji: listki świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Bazylię, rozmaryn i tymianek blendujemy lub siekamy tasakiem. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy z oliwą.
Mieszanką nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce od 24 h do 48 h. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 h. Bez przykrycia, na głębokiej blaszce.
Śmietankę mieszamy z serkiem i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy posiekaną miętę i sól oraz pieprz do smaku.
Sos wylewamy na talerze, tworząc okręgi, na wierzchu układamy plastry mięsa. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.